Denen een naakte vrouw op tv, dan Zweden een blote man

AMSTERDAM - In cultureel opzicht zijn ze net zo nauw verwant als broers en de afstand tussen hen is hemelsbreed niet meer dan 20 kilometer. Maar de laatste tijd lijkt het of Denemarken en Zweden twee verschillende planeten zijn, vinden de Denen én de Zweden. De twee landen hebben zich in een broedertwist gestort over de vraag wie van beide het meest vooruitstrevend is.

Oorzaak van het conflict is het controversiële Deense tv-programma Blachman dat dit voorjaar werd uitgezonden. Hierin zitten presentator Thomas Blachman en een mannelijke gast te kijken naar een naakte vrouw die voor hen staat en ondertussen praten ze over seks, vrouwelijke orgasmen, de grootte van penissen, de onderdrukking van de man en alles waartoe het vrouwelijk naakt hen maar inspireert.

De presentator wil dat de moderne man zijn mannelijkheid weer terug krijgt en is naar eigen zeggen op zoek naar poëzie, want dat ontbreekt volgens hem tussen de porno en het politiek correcte puritanisme.

Het programma leidde in Denemarken zeker tot enige opschudding. Maar er werd ook meteen geschreven dat het vooral de mannen zelf zijn die in dit programma te kijk staan. Heel wat feller waren de noorderburen. Voor de Zweden was Blachman hét bewijs dat Denemarken seksistisch is en hopeloos achterloopt.

Al gauw kwam het Zweedse antwoord: twee vrouwen die een naakte man bespraken op tv. Een opvallend verschil met de Deense versie: terwijl Blachman tijdens het praten de naakte vrouwen voor hem nauwelijks aankijkt en in een donkere ruimte zit, bekijken de Zweedse vrouwen het mannenlichaam continu en zonder gêne in een helverlichte studio.

Maar zo makkelijk lieten de Denen zich niet koeioneren. De Deense krant Politiken en de Zweedse krant Dagens Nyheter publiceerden deze week gelijktijdig een frontale tegenaanval van de Deense commentator en antropoloog Dennis Nørmark. Het Zweedse 'progressieve' feminisme is gedoemd tot uitsterven, stelt hij. 'Steeds vaker schudden wij ons hoofd over jullie buitensporig felle reacties in het genderdebat.'

Zo reageerden de Denen ook hoofdschuddend toen de Zweedse staatsketen voor alcohol een biermerk verbood met al te weelderige borsten op de fles. Of toen er protesten losbarstten over foto's van halfnaakte vrouwen met vissen in een Deens vissersblad. Het Zweeds feminisme is agressief, conservatief en humorloos, vindt Nørmark. 'Jullie hebben er een oorlog van gemaakt en vroeg of laat zullen de mannen afhaken.'

In Nederland gaat producent Stepping Stone, dat de rechten van het programma Blachman voor Nederland heeft bemachtigd, mogelijk ook twee vrouwen over een naakte man laten praten. Het doel is seksualiteit bespreekbaar te maken, aldus de producent en daarbij is zowel de visie van mannen als die van vrouwen interessant.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden