Denemarken wil Israëlische ambassadeur arresteren
Tussen Denemarken en Israël is een diplomatieke rel ontstaan over de benoeming van de nieuwe Israëlische ambassadeur in Kopenhagen. De Deense minister van Justitie heeft gezegd dat de nieuwe ambassadeur moet worden gearresteerd zodra hij voet zet op Deense bodem, omdat hij zich als hoofd van de veiligheidsdienst heeft ingelaten...
De benoeming van Carmi Gillon heeft in Denemarken een heftige discussie op gang gebracht. Gillon, die tussen 1994 en 1996 aan het hoofd stond van de Israëlische Veiligheidsdienst, heeft toegegeven dat hij tijdens die periode heeft goedgekeurd dat Palestijnen werden gemarteld. Onlangs verdedigde hij het gebruik van 'lichte fysieke druk' op gevangenen tijdens de jongste intifada.
Volgens de Deense minister van Justitie Frank Jensen kan Kopenhagen door de Geneefse Conventie, het anti-martelverdrag van de Verenigde Naties, worden gedwongen de ambassadeur op te pakken. 'Staten kunnen volgens artikel 6.1 worden gedwongen mensen die worden verdacht van marteling, een poging daartoe hebben ondernomen of medewerking daaraan hebben verleend, te arresteren', schrijft hij op vragen van een linkse oppositiepartij.
Onduidelijk is volgens Jensen echter nog hoe het verdrag zich verhoudt tot de diplomatieke onschendbaarheid van ambassadeur Gillon.
Gillon, wiens benoeming dinsdag door het Israëlische parlement werd bekrachtigd, is zelf niet van zins af te zien van zijn nieuwe baan.
Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres, die van de Denen wel eens wil weten hoe Israël anders de terreur kan bestrijden, nam het woensdag in de Knesset op voor de omstreden diplomaat. Gillon is volgens Peres 'zeer integer, uiterst eerlijk en . . . is onze Arabische buren gunstig gezind'.