Denemarken probeert vluchtende Syriërs te weren

Na Hongarije roept nu ook Denemarken de vluchtelingenstroom uit vooral Syrië een halt toe. Woensdag legden de Deense staatsspoorwegen (DSB) het treinverkeer vanuit Duitsland naar Denemarken stil. Ook werd een snelweg bij de Deense stad Padborg afgesloten nadat honderden migranten lopend de grens met Duitsland waren gepasseerd.

Een Deense agent speelt met een migrantenmeisje op de snelweg ten noorden van de Deense stad Padborg.Beeld epa

Sinds zondag proberen dagelijks honderden vluchtelingen Denemarken te doorkruisen om in het veel gastvrijere Zweden asiel aan te kunnen vragen. De politie houdt de vluchtelingen bij de grens tegen om ze terug te sturen of volgens Europese regels te registreren als asielzoeker. Eerder deze week wisten vluchtelingen de politie te ontvluchten, woensdag zouden zeker honderd vluchtelingen geweigerd hebben de trein in de havenstad Rodby te verlaten omdat ze zich niet in Denemarken willen laten registreren.

De vluchtelingen die nu Denemarken bereiken, maken deel uit van de groep die vorige week vastzat in Hongarije. Dat land had het internationale treinverkeer vanuit Boedapest enkele dagen stilgelegd om te voorkomen dat de vluchtelingen Duitsland zouden bereiken. Vrijdag mochten de vluchtelingen, die inmiddels met duizenden in erbarmelijke omstandigheden op en onder het Keleti-station bivakkeerden, alsnog doorreizen. Zaterdag bereikten ze Duitsland, vanwaar er inmiddels enkele duizenden illegaal zijn doorgereisd richting Scandinavië.

Treinverkeer weer op gang

Het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken is vanochtend voorzichtig weer op gang gekomen. Een trein met vluchtelingen vertrok even na 07.00 uur uit de Duitse plaats Flensburg op weg naar Denemarken. Ook de snelweg tussen Duitsland en Denemarken is weer opengesteld. Lees meer in ons liveblog.

Migranten, voornamelijk uit Syrië en Irak, zitten voor een politiebusje op de snelweg nabij Padborg.Beeld epa

Ontsnappen

Vanuit Zweden vertelt de Syrische vluchtelinge Anoud (28) hoe zij en haar man maandag door het Deense politiekordon wisten te breken. 'We werden bij de Duitse grens tegengehouden om geregistreerd te worden. We wisten te ontsnappen, maar ze waren heel agressief. Bij de Zweedse grens kregen we gelukkig hulp om over te steken.' Het stel, dat inmiddels in de bus naar Noorwegen zit waar ze zich hopen te vestigen, prijst zich gelukkig dat ze na alle tegenwerking van de Hongaren en Denen zover zijn gekomen.

Terwijl Denemarken en Hongarije hun grenzen versterken en een steeds harder anti-migratiebeleid voeren, riep voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie de EU-lidstaten woensdag op tot solidariteit en daadkracht. In zijn State of the Union in het Europees Parlement lichtte hij zijn voorstel toe om 120 duizend extra vluchtelingen te spreiden over Europa, om te voorkomen dat vluchtelingen blijven zwerven en zich moeten overgeven aan smokkelaars om hun gewenste bestemming te bereiken. De plannen gelden niet voor al in Europa aanwezige vluchtelingen en de duizenden die nu dagelijks Europa bereiken. Dat maakt snelle uitvoering urgent.

Uitzonderlijke situatie

De Deense minister van Integratie, Inger Stojberg, zou eerder deze week de Zweedse regering tevergeefs hebben gevraagd de vluchtelingen op te nemen. Zweden ziet echter geen aanleiding af te wijken van de Europese richtlijn - de zogeheten Dublin-verordening - die voorschrijft dat vluchtelingen zich moeten registreren in het eerste Europese land waar ze voet zetten.

Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hebben 'Dublin' vorige week echter wel naast zich neergelegd toen ze afspraken de vluchtelingen door te laten reizen van Boedapest naar Duitsland. Toen zou er sprake zijn geweest van een uitzonderlijke situatie. De afgelopen week hebben meer dan 20 duizend vluchtelingen Hongarije verlaten. Dit jaar kwamen al 150 duizend vluchtelingen via Hongarije de Europese Unie in.

De situatie in de bomvolle Hongaarse vluchtelingenkampen is volgens hulporganisaties alarmerend. Volgens Peter Bouckaert van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden mensen als beesten behandeld. 'We zien overal oververmoeide kinderen instorten. Mensen worden in hokken vastgehouden als beesten, lijden in de hitte en worden tot op het bot vernederd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden