Denemarken kiest als elfde land voor aankoop van de JSF

Denemarken heeft besloten de JSF te kopen. De Deense regering maakte donderdag het voornemen bekend om 27 gevechtsvliegtuigen ter waarde van 2,6 miljard euro aan te schaffen. Als de order doorgaat, is het de grootste militaire aankoop ooit van het land. Denemarken is nu het elfde land dat kiest voor de F-35, zoals het toestel officieel heet, om de luchtmacht te moderniseren.

De F-35 van Lockheed Martin. Beeld Reuters
De F-35 van Lockheed Martin.Beeld Reuters

De aankoop moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement. De oppositie, die aandringt op begrotingsdiscipline, kan het besluit nog blokkeren. Wanneer het definitieve besluit wordt genomen, is nog niet duidelijk.

De minderheidsregering van premier Rasmussen koos voor de F-35 in plaats van de Europese Eurofighter Tyfoon en de Amerikaanse F-18 Super Hornet. Het Deense besluit is een tegenslag voor het Amerikaanse Boeing, concurrent van F-35-fabrikant Lockheed Martin.

Boeing had een laatste, kostbare poging ondernomen om de modernste versie van de F-18 aan te prijzen in Kopenhagen. Het bedrijf ondernam eerder zo'n poging ook in Nederland. Den Haag besloot echter 37 F-35's te kopen om de 68 verouderde F-16's te vervangen. Het kabinet vindt het stealthvliegtuig het beste toestel voor de beste prijs.

Fel debat

In Denemarken moeten de F-35's ook de F-16-toestellen gaan opvolgen. Behalve Nederland en Denemarken hebben ook de VS, Groot-Brittannië, Australië, Turkije, Italië, Noorwegen, Israël, Zuid-Korea en Japan de F-35 gekocht. De VS zijn de grootste klant van Lockheed Martin. Het Pentagon wil zo'n 2.500 F-35's gaan kopen.

Net als in Nederland woedde er een fel debat in Denemarken over de keuze voor de F-35 en de noodzaak om de luchtmacht te moderniseren. Rasmussen rechtvaardigde de aankoop donderdag met een verwijzing naar de oorlog tegen Islamitische Staat (IS).

'De gevechtsvliegtuigen zijn noodzakelijk voor onze deelname aan internationale missies', aldus de premier. De F-35's moeten worden geleverd tussen 2021 en 2027. De Deense F-16's zijn zo'n veertig jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden