Denemarken gaat haatpredikers straffen na documentaire

Denemarken gaat geestelijken die haat prediken of tot strafbare feiten aanzetten straffen. Aanleiding is een documentaire uit februari waarin Deense imams aanzetten tot onder meer lijfstraffen voor kinderen.

De Britse 'haatprediker' voor de opname van het NTR-programma De Halve Maan. Beeld anp

De Deense regering maakte de nieuwe maatregelen dinsdag bekend. De documentaire, die deels met een verborgen camera was gemaakt, leidde tot veel ophef. Imams moedigden hun volgelingen onder meer aan kinderen te slaan en overspelige echtgenotes te stenigen en geselen. Ook zeiden ze dat vrouwen seks moeten hebben met hun echtgenoten, ook als ze door hun man worden mishandeld.

'We gaan het sanctioneren van strafbare feiten in de context van religieus onderwijs strafbaar stellen', zei minister van Kerk en Cultuur Bertel Haarder. 'We hebben parallelle samenlevingen in Denemarken die helaas veel schade aanrichten, vooral bij jongeren.'

De regering gaat een lijst van haatpredikers opstellen en openbaar maken. Zij krijgen een inreisverbod. Haatpredikers met een Europese nationaliteit komen op een aparte 'watch list' te staan.

Nederland

In Nederland zijn haatpredikers niet strafbaar, maakten de ministers Asscher (Sociale Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) eind februari bekend in een brief aan de Tweede Kamer over Salafistische organisaties en haatpredikers. Ze lieten destijds weten dat het huidige instrumentarium van justitie voldoende is.

Het kabinet meent dat de overheid al kan optreden als de wet wordt overtreden. De overheid 'handhaaft' zoveel als mogelijk is, schreven de ministers met een verwijzing naar twee vonnissen in een brief naar de Kamer. Het strafrecht wordt effectief ingezet tegen voorbereiding of faciliteren van terroristische activiteiten, zoals opruiing, ronselen, training en samenspanning, het aanzetten tot haat en geweld en andere vormen van discriminatie.

Wel stelt de overheid net als in Denemarken een lijst op met dubieuze predikers. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) richt zich op de binnenlandse predikers, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) buigt zich over buitenlandse omstreden figuren. Die komen op een alerteringslijst. Diverse gemeenten, waaronder zes in Flevoland, hebben om degelijke 'zwarte lijsten' gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.