Denemarken en Noorwegen bijna in kaasoorlog

MARIKEN SMIT

AMSTERDAM - Net nadat de Noren zijn bekomen van hun botertekort rond Kerstmis, heeft de Noorse zuivelcoöperatie Tine opnieuw voor opschudding gezorgd. Ditmaal zijn Deense boeren woest op de coöperatie, die een bijna-monopoliepositie heeft op de afgeschermde Noorse markt.

De Noorse zuivelcoöperatie heeft voorgesteld de importtarieven op buitenlandse 'goudse' kaas fors te verhogen. Dat betekent dat de prijs zal verdrievoudigen, zegt Lise Andreasen van de Deense Landbouwbond in Brussel. Bijna de helft van alle geïmporteerde kaas komt uit Denemarken. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar heeft wel vrijhandelsverdragen met de EU. De landbouw- en zuivelsector wordt beschermd door tariefmuren omdat het land zelfvoorzienend wil zijn en de veelal kleinschalige boerenbedrijven wil beschermen.

De voorzitter van de Deense Landbouw- en Voedsel Bond heeft woedend gereageerd op deze poging van Tine om buitenlandse concurrenten uit de Noorse markt te prijzen. 'Noorse boeren zijn tevreden met tien koeien, maar willen wel in een Mercedes rijden', zei Kristian Svendsen tegen Berlingske Nyhedsbureau. De organisatie heeft het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om te bemiddelen om zo een kaasoorlog te voorkomen.

Het hoofd communicatie Elisabeth Morthen van Tine schrijft op de website van het bedrijf dat de coöperatie geen intentie heeft 'om Franse kaas zoals brie, camembert en roquefort te maken. Het gaat alleen om hvitost (gele kaas).'

Daar zijn volgens haar goede Noorse alternatieven voor zoals Jarlsberg en Norvegia. Het verzoek om tariefsverhoging van Tine is onderdeel van de jaarlijkse prijsonderhandelingen tussen de landbouwsector en de Noorse regering.

Noorwegen en de EU hebben afgesproken dat dit jaar een quotum van 7.200 ton kaas belastingvrij kan worden geïmporteerd uit het buitenland. Voor alle kaas boven dit quotum geldt een toeslag van 27 Noorse kronen of wel 3,6 euro per kilo. Noorwegen importeerde vorig jaar in totaal 11 duizend ton kaas, waarvan 3.500 ton 'goudse' kaas uit Denemarken. Als Tine haar zin krijgt wordt de heffing drie keer zo hoog.

Tine haalde zich in december de woede van Noorse consumenten op de hals omdat er vlak voor Kerstmis een botertekort ontstond. De coöperatie wees op tegenvallende melkopbrengsten, maar critici gaven slechte planning de schuld.

Tine probeerde Deense producenten ertoe te bewegen boter te leveren door de importtarieven tijdelijk te verlagen.

Maar de Denen gaven, op een enkeling na, niet thuis. De tarieven gaan na Kerstmis toch weer omhoog, was de verwachting.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden