NieuwsZweden

Denemarken doet boerka vanaf augustus in de ban

Over straat wandelen met een boerka of nikab is vanaf augustus verboden in Denemarken. Het Deense parlement stemde donderdag in met een verbod. De sociaal-democraten, die in de oppositie zitten, steunen het verbod.

Een vrouw gekleed in een burka.Beeld ANP

De regel geldt ook voor onder andere vormen van gezichtsbedekking, zoals maskers, helmen en al te grote namaakbaarden. Iemand die op straat wordt betrapt, krijgt bij de eerste keer een boete van 135 euro. Dat loopt op tot 1.350 euro bij de vierde keer. Uitzonderingen zijn er voor een sjaal bij koud weer en een masker met carnaval.

Iemand die het verbod negeert, hoeft de bedekking op straat niet af te nemen. Na het uitschrijven van de boete wordt de overtreder naar huis gestuurd.

Frankrijk, België en Oostenrijk

Denemarken is niet het eerste land in Europa met een dergelijk verbod. Zo gingen Frankrijk, België en Oostenrijk Kopenhagen voor. In Nederland is het dragen van de boerka verboden in publieke ruimten als scholen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

De centrum-rechtse regering van Denemarken stelde het verbod in februari voor omdat gezichtsbedekking in het openbaar tegen de Deense waarden in zou gaan. ‘Het is onverenigbaar met de waarden van de Deense gemeenschap of met het respect voor de gemeenschap om het gezicht bedekt te houden tijdens ontmoetingen in de publieke ruimte’, verklaarde minister van Justitie Pape Poulsen. Hij is ook de leider van de conservatieve partij in de regering.

‘Vrouwen moeten kleren kunnen dragen waarmee zij hun identiteit uitdragen’

Volgens tegenstanders gaat het verbod in tegen het recht van vrouwen zich te kleden zoals ze willen. Ook Amnesty International noemt het verbod een discriminerende inbreuk op de rechten van vrouwen. ‘Vrouwen moeten kleren kunnen dragen waarmee zij hun identiteit en geloofsovertuiging uitdragen’, aldus Amnesty.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2014 dat het Franse boerkaverbod niet strijdig is met de mensenrechten.

Zainab Ibn Hssain, een 20-jarige inwoner van Kopenhagen die sinds een jaar de nikab draagt, zei tegen persbureau Reuters: ‘Het verbod is niet leuk. Het betekent dat ik niet langer naar school kan of naar mijn werk, of uitgaan met mijn familie. Ik zal mijn nikab niet afdoen, dus zal ik een andere oplossing moeten vinden.’

Ibn Hssain verwierp de suggestie dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding een afwijzing impliceert van de Deense normen en waarden, of dat vrouwen erdoor worden onderdrukt. ‘Het heeft niets te maken met integratie. Het is oorlog tegen de islam.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden