Den Uyl negeerde partijwens H-woord

Ieder z'n eigen huis, zei Den Uyl en hij hield aftrek in ere...

In het historisch overzicht van van de politieke discussie over de hypotheekrente aftrek (Economie, 1 april) ontbreekt de periode van het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Volstaan wordt met de vermelding: tijdens het linkse kabinet-Den Uyl riep D66-minister Hans Gruijters van Volkshuisvesting zelfs dat Nederland zou moeten komen tot een Belgische situatie: eenderde huurwoningen, tweederde eigen woningen. Voor een complete geschiedschrijving kan de periode van het kabinet-Den Uyl niet ontbreken.

In het regeerakkoord van dit kabinet werd een studie aangekondigd over de fiscale behandeling van de ontvangen en betaalde rente in de inkomstenbelasting, waaronder de hypotheekrente voor de eigen woning. Daarnaast werd een studie aangekondigd over het successierecht en de eventuele invoering van een vermogenswinstbelasting. In december 1973 trad ik aan als staatssecretaris van Financiën met de opdracht om voor de zomer 1994 de studie over de rente en renteaftrek af te ronden. Ik heb toen op het ministerie van Financiën een ambtelijke fiscale commissie ingesteld en was uiteraard intensief betrokken bij de opstelling van het eindrapport.

Op basis van het eindrapport heb ik in de zomer van 1994 aan het kabinet voorgesteld geen wijziging aan te brengen in het fiscale regime van de ontvangen rente en de betaalde rente. Dit betekende dat ook geen wijziging zou worden aangebracht in de volledige aftrek van de hypotheekrente voor de eigen woning. Politiek was belangrijk dat PvdA-minister Duisenberg en D66-minister Gruyters het voorstel voluit steunden, maar Duisenberg zei mij tegelijk vriendelijk dat ik zelf Den Uyl moest zien te overtuigen.

Dat werd tussen ons een lang en open gesprek waarin de argumenten voor en tegen werden gewogen. Wat Den Uyl aansprak was dat Nederland het laagste eigen woningbezit van Europa had en hij was voorstander van een groter eigen woningbezit. Voorst bleek hij eveneens bevreesd voor het instorten van de huizenmarkt als er een beperking van de aftrek zou komen. Het gesprek eindigde er mee dat Joop Den Uyl mijn voorstel ongewijzigd in de ministerraad zou verdedigen.

Den Uyl sprong daarmee over de schaduw van het PvdA-verkiezingsprogramma, waarin het onderzoek naar de renteaftrek met veel fanfare was aangekondigd. Het besluit om geen wijziging aan te brengen werd in de Tweede Kamer zonder noemenswaardige discussie aanvaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden