Den Helder wenst geen Antillianen zonder perspectief

Burgemeester W. Hoekzema (VVD) van Den Helder wil dat het kabinet maatregelen neemt tegen de komst van Antilliaanse jongeren die zonder perspectief naar Nederland vertrekken....

Van onze verslaggever

DEN HELDER

De politie in Den Helder houdt een groep jonge Antillianen verantwoordelijk voor de snel toenemende plaatselijke criminaliteit. Hoekzema besloot dinsdag met het oog daarop meer politie in te zetten in de Falgabuurt, waar postbodes en buurtbewoners overlast ondervinden van Antilliaanse drugsgebruikers. Er komt een projectteam van agenten en rechercheurs. Dat moet ervoor zorgen dat de buurt binnen een halfjaar weer leefbaar is.

Volgens Hoekzema spelen in plaatsen als Dordrecht, Delfzijl en Rotterdam soortgelijke problemen. 'Voorkomen moet worden dat vanaf de Antillen en Aruba nog meer mensen met een minimum aan opleiding hiernaartoe komen.' Hoekzema vindt dat moet worden bekeken hoe de jongeren op de Antillen zelf een goed perspectief kunnen krijgen.

Volgens een woordvoerder van het kabinet van Antilliaanse en Arubaanse Zaken is de invoering van een visumplicht, zoals minister Voorhoeve vorig jaar al heeft geopperd, niet aan de orde. Wel overleggen de departementen van Justitie in Den Haag en Willemstad al enkele maanden over de invoering van een verplichte voogdijregeling. Die moet voorkomen dat jongeren zonder enige vorm van ouderlijk toezicht naar Nederland vertrekken. In Willemstad is enkele maanden geleden een voorlichtingscentrum geopend waar Antillianen informatie kunnen inwinnen over het opbouwen van een een bestaan in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden