Den Helder en Hulman eens over vertrekregeling

De gemeente Den Helder koopt burgemeester Hulmans woning in Julianadorp (gemeente Den Helder) voor 580 duizend euro, in ruil neemt Hulman zelf ontslag en ziet hij af van zijn aanspraak op wachtgeld.

Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een slepende kwestie die de politiek in Den Helder maandenlang in de greep hield. Hulman en het gemeentebestuur zijn het eens geworden over de wijze waarop de schade zowel voor de burgemeester als voor de gemeente beperkt kan blijven. De gemeenteraad buigt zich komende maandag over de vertrekregeling.

Extra woonvergoeding
VVD-er Stefan Hulman, oud-wethouder van Rotterdam, raakte in opspraak toen begin dit jaar bekend werd dat hij aan het gemeentebestuur om een extra woonvergoeding had gevraagd. Hulman verkeert in financiële problemen wegens dubbele woonlasten. Hij kreeg zijn appartement in Rotterdam niet verkocht en zijn nieuwe woning in Den Helder kostte ruim zes ton.

Tussen Hulman en de rest van het college van B en W ontstond een vertrouwensbreuk toen bleek dat de burgemeester onvolledige informatie had verschaft over zijn financiële positie. Hulman had verzwegen dat hij als oud-wethouder nog wachtgeld ontving uit Rotterdam.

De oplossing voor een ‘uitruil’ (de gemeente koopt Hulmans woning, Den Helder hoeft geen wachtgeld te betalen) werd vorige maand aangedragen door de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Harry Borghouts. Hij heeft het gemeentebestuur van Den Helder inmiddels laten weten dat het ministerie van Binnenlandse Zaken geen (wettelijke) problemen heeft met de vertrekregeling. Gevolg van de overeenkomst is wel dat Hulman, burgemeester sinds juni 2007, Den Helder met een schuld van enkele tienduizenden euro's verlaat.

Taxateurs
Het bedrag dat de gemeente betaalt voor Hulmans woning in Den Helder is gebaseerd op rapporten van drie onafhankelijke taxateurs. ‘De gemeente heeft een zakelijke deal kunnen sluiten en we zijn blij dat we zonder nasleep uiteen kunnen’, zegt PvdA-fractievoorzitter Theo Rijnten namens de collegepartijen.

Volgens Rijnten is het de bedoeling dat de gemeente in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester de aangekochte woning van Hulman als burgemeesterswoning aanbiedt. Commissaris van de Koningin Borghouts heeft al laten weten dat wat hem betreft Den Helder eerst een waarnemend burgemeester krijgt. Rijnten: ‘Volgend jaar maart zijn raadsverkiezingen. Borghouts hecht er aan dat een nieuwe burgemeester met een nieuw college kan beginnen.’

Stefan Hulman (2007). (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden