Den Helder draaft soepel langs ongeïnspireerd EBBC

De supporters van EBBC/Den Bosch moesten gistermiddag ver terug in de tijd om zich een wedstrijd tegen Den Helder te heugen waarin de krachtsverschillen zo groot waren....

Van onze basketbalmedewerker

DEN BOSCH

'Een ploeg in opbouw', heet het dan ook momenteel in Den Bosch, om daarmee de kwakkelperiode te verhullen. Coach Cor van Esch had het er na afloop maar moeilijk mee. 'Als ik zeg dat de spelers vooraf al niet gemotiveerd waren voor deze wedstrijd, dan krijg ik de hele wereld over me heen. Maar als ik zeg, dat ze wel gemotiveerd waren, lieg ik hier ter plekke.'

Treffender had de Bossche coach de labiele situatie van zijn ploeg niet kunnen verwoorden. Tijdens de wedstrijd werd nog wel even geprobeerd de zwarte piet aan de scheidsrechterij toe te spelen (ook al omdat het duo Zegwaard/Herwijer geen sterke indruk maakte), maar in zijn analyse moest Van Esch erkennen, dat zijn ploeg absoluut geen moment aansprak had kunnen en maken op de zege. Na twaalf minuten leidde Den Helder, flitsend en sterk uit de startblokken, al met 10-31.

Alle mooie cijfers waren gistermiddag voor Den Helder. Een schotzuiverheid van 62 procent (33 op 53) liegt er niet om, een positief reboundoverwicht van 13 (20 EBBC, 33 voor Den Helder) al evenmin. Een keer slechts kon EBBC even terugkomen, tot 27-35, maar de ruststand (33-48) was al weer ontluisterend. En dat in een wedstrijd, waarin de belangen niet gering waren. Beide ploegen zijn in weerwil van de traditie nog niet zeker van een rol in de play-offs, met Goba, Donar, Akrides en Weert op de loer.

Toch is Van Veen nog niet somber gestemd. Alleen de schorsing van Rolf Franke zit hem dwars. Franke werd enkele weken geleden voor zes wedstrijden geschorst (na een incident in de wedstrijd tegen Goba), ging na drie wedstrijden alsnog in beroep, maar kreeg afgelopen week telefonisch - zonder nadere uitleg - te horen dat zijn beroep niet ontvankelijk is verklaard. Franke wordt derhalve alsnog drie wedstrijden buiten spel gezet.

Stand mannen eredivisie: Goba 12-20, Donar 13-18, Akrides 15-18, BS Weert 13-14, Den Helder 13-145, EBBC/Den Bosch 13-12, Giants 14-6, Rotterdam 13-4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden