Den Haag zoekt al zondebok voor 'millenniumbug'; Niemand weet nog wat er fout gaat in 2000

Misschien dat sommige gemeenten geen uitkeringen meer uitbetalen. Of dat de elektriciteit uitvalt, alarminstallaties in gebouwen het niet meer doen, wissels verkeerd staan en dat overal de stoplichten dienst weigeren....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het grootste probleem, bleek donderdag in de Tweede Kamer tijdens overleg met het kabinet, is dat wel vaststaat dat er dingen mis zullen gaan, maar dat niemand precies weet wat. Wel is zeker dat over anderhalf jaar iemand de schuld moet krijgen van de rampen. Kamer en kabinet maken zich daarom nu al druk over de vraag wie er straks kan worden aangesproken.

Coördinerend bewindsman voor het milleniumprobleem (de ontwerpfout in veel computers en geautomatiseerde systemen die op 1 januari 2000 tot uitval leidt) is staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken.

Hij moet zich in duizend bochten wringen. Het probleem wordt onderschat. 'Wij zijn er ook niet gerust op', zegt hij. 'Ga vooral niet rustig slapen.' Maar er mag vooral niet worden gedacht dat de politiek faalt. Vandaar: 'Er worden goede vorderingen gemaakt.' Kohnstamm noemde zijn strategie gisteren 'beheerste paniek'.

Uit zijn meest recente inventarisatie blijkt dat het aantal 'vitale objecten' bij de overheid, uiteenlopend van computers en gebouwen tot raketsystemen, inmiddels ruim vijftigduizend bedraagt. Die moeten allemaal worden nagekeken en, als er iets mis mee is, worden gerepareerd of vervangen. De zestien vitaalste overheidssystemen, waaronder het alarmnummer 1-1-2 en de bevolkingsadministratie, worden inmiddels aangepakt.

Maar verder blijft de duimdikke inventarisatie vol cijfers opvallend abstract. Er wordt niet één object bij naam genoemd. Doen de sluizen bij IJmuiden het in 2000 nu wel of niet? En hoe zit het met de afweersystemen tegen inkomende Russische kernraketten die als gevolg van hun eigen millenniumbug worden afgeschoten? Niemand weet het.

De bulk van de vitale objecten bevindt zich bij Verkeer en Waterstaat (verkeerssystemen, vaarwegen, dijken en sluizen) en Defensie. Beide departementen moeten nog een begin maken met screening en reparatie. De inventarisatie, die afgerond zou zijn op 1 april van dit jaar, is pas voor tweederde klaar. De Kamer rook onraad: hier falen verantwoordelijken.

Maar Kohnstamm wimpelde dat weg. De ministeries hebben ervoor gekozen om eerst hun organisatie op orde te brengen, en dat vindt hij terecht. 'We moeten niet doen alsof er ondertussen niets is gebeurd', aldus Kohnstamm. 'Aan tweederde wordt inmiddels wel wat gedaan.'

Minister Wijers van Economische Zaken, die gaat over het bedrijfsleven en geprivatiseerde nutsinstellingen, nam een duidelijk standpunt in over de aansprakelijkheid. Ondernemingen hebben hun eigen verantwoordelijkheid, en van 'collectivisering' van hun risisco's kan natuurlijk geen sprake zijn.

Mocht er een elektriciteitscentrale uitvallen dan acht hij zich niet verantwoordelijk. 'Maar als blijkt dat het totale energiesysteem in elkaar zakt, dan is er wel een politiek probleem', aldus Wijers.

'Straks staan er veertien schandpalen, maar de enige die er zal hangen is de staatssecretaris', verzuchtte VVD-Kamerlid Kamp met enige spijt in zijn stem. D66-collega Bakker, nauw betrokken bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet, had een oplossing: 'We houden begin 2000 gewoon nieuwe verkiezingen.'

De Kamer toonde zich niet tevreden met de rapportage van de bewindslieden. Volgende week kan het kabinet in een kort debat moties tegemoet zien waarin gevraagd wordt om meer rapportages over de voortgang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden