Den Haag wil nu echt af van Pokémonjacht in natuur: rechter moet uitsluitsel geven

De gemeente Den Haag sleept Niantic Labs, de ontwikkelaar van de smartphonegame Pokémon Go, voor de rechter. Via een kort geding hoopt de gemeente snel van de overlast van Pokémonjagers in Kijkduin verlost te worden.

Thomas van der Kolk
Spelers van Pokémon Go overspoelden deze zomer een strandtend in Kijkduin. Beeld anp
Spelers van Pokémon Go overspoelden deze zomer een strandtend in Kijkduin.Beeld anp

De gemeente eist in het kort geding dat de Pokémon helemaal verdwijnen uit Natura 2000, het beschermde natuurgebied dat Kijkduin omringt, zo bevestigt een woordvoerder van VVD-wethouder Boudewijn Revis. Daarnaast mogen de virtuele monstertjes zich tussen 23.00 uur en 7.00 uur niet meer op en rond het Deltaplein begeven. 'Zo blijft het leuk voor Pokémonspelers en kunnen we tegelijk de overlast terugdringen en natuurschade voorkomen.' Het kort geding dient op 11 oktober.

Spelers zorgen al maanden voor overlast in Kijkduin. Ze laten troep achter en maken zich schuldig aan wildplassen. Bovendien betreedt een deel van de spelers het beschermde natuurgebied.

Bewoners en ondernemers hebben volgens de gemeente veel geklaagd over de overlast. Het college becijferde eerder dat de maatregelen die de overlast moeten tegengaan ongeveer 1500 euro per week kosten. 'De drukte is inmiddels wel iets afgenomen', aldus de woordvoerder. 'Maar vooral in het weekend komen er nog wel veel Pokémonspelers naar Kijkduin.'

Advocaat

Den Haag heeft al al meerdere keren contact opgenomen met het in San Francisco gevestigde Niantic Labs, maar kreeg steeds geen gehoor. Begin deze maand nam de gemeente een advocaat in de arm om de ontwikkelaar rechtstreeks te benaderen, maar ook dit heeft nog geen resultaat opgeleverd. De gemeente zegt nu geen andere mogelijkheid te zien dan een gang naar de rechter.

Zo'n kort geding heeft best kans van slagen, denkt omgevingsrechtadvocaat Frank Pommer. Al plaatst hij er wel kanttekeningen bij. 'Het is in eerste instantie niet de ontwikkelaar die de overlast veroorzaakt, maar de mensen die er massaal naartoe trekken. Er wordt natuurlijk wel een stukje eigen verantwoordelijkheid verwacht van de mensen. Heeft Niantic toen ze het spel op de markt brachten kunnen voorzien dat spelers voor overlast zouden gaan zorgen? Dat is de vraag.'

Toch kan Niantic zich volgens Pommer niet steeds blijven verschuilen achter de verantwoordelijkheid van de gebruikers. 'Pokémon Go is nu een paar maanden uit en inmiddels is gebleken dat het in Kijkduin, maar ook op andere plekken voor overlast zorgt. Van de ontwikkelaar kan worden verwacht dat ze hier maatregelen tegen nemen. Bovendien heeft Niantic bij eerdere incidenten al aangegeven dat het eventueel bereid is om maatregelen te nemen als er melding wordt gemaakt van overlast of gevaarlijke situaties. Dat maakt de zaak voor de gemeente wat sterker.'

Pokémonjagers in Kijkduin. Beeld anp
Pokémonjagers in Kijkduin.Beeld anp

Lees ook

De gemeente Den Haag kroonde Kijkduin deze zomer trots tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland', maar nu ziet ze de virtuele monstertjes het liefst verdwijnen.

De Russische politie heeft een blogger opgepakt die op YouTube had laten zien hoe hij een Pokémon-figuurtje vangt in een kathedraal in Jekaterinenburg. Hem hangt een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar boven het hoofd.

Nu lijkt het nog alleen een een gek spelletje, maar Pokémon Go kan de speler helpen meer oog te krijgen voor zijn omgeving, betoogt Ruben Jacobs. Wat de Pokémon Go- speler kan leren van de vogelaar. (+)

Strandtent

Strandtenthouder John Roos, eigenaar van Beachclub Habana en paviljoen Suiderstrand, merkt dat het de afgelopen weken een stuk rustiger is geworden. 'Het is nog wel druk, maar niet meer zo druk als midden in de zomer. Ik gok dat het aantal spelers hier is gehalveerd. Habana ligt vlak bij een hotspot, en daar is het nog altijd druk, maar bij de andere strandtent hebben we helemaal geen last. Afgelopen zomer stonden de parkeerplaatsen vol, maar dat is altijd zo als het mooi weer is. Het is niet te zeggen of dat door Pokémon Go komt. Maar ik kan me best voorstellen dat er momenteel nog wel enige overlast is.'

Niet alleen in Kijkduin veroorzaken Pokémonjagers hinder. De gemeente Antwerpen zag zich onlangs genoodzaakt om een speciaal politieregelement in te stellen voor het nabijgelegen plaatsje Lillo, omdat het 35 inwoners tellende gehucht maar overspoeld bleef worden door spelers. Er zouden soms wel vier- tot vijfduizend spelers in Lillo te vinden zijn. In de tijdelijke verordening staat dat Pokémon Go niet meer gespeeld mag worden tussen tien uur 's avonds en zeven uur 's ochtends. Dit moet de politie in staat stellen om nachtelijke overlast aan te pakken.

Pokémon Go was afgelopen zomer een enorme hit. Persbureau Bloomberg berekende dat de piek op 20 juli lag. Toen werd het spelletje dagelijks door 45 miljoen mensen gespeeld. Inmiddels is het aantal dagelijkse spelers met minstens 20 duizend gedaald. Volgens techsite Wired is dat een redelijk normale ontwikkeling voor apps die in korte tijd razend populair worden, zoals Candy Crush. Financieel gezien zou het Niantic Labs dan ook nog steeds behoorlijk voor de wind gaan.

Pokémon Go

De app Pokémon Go werd in Nederland op 16 juli uitgebracht, en laat spelers op straat laat rondlopen om 'zakmonsters' te vangen. Voor wie nog altijd in het duister tast over wat dit precies behelst, hier nog eens het artikel waarin alles wordt uitgelegd. (+)

Pikachu op een grote paal: afgelopen zomer presenteerde Kijkduin zichzelf nog trots als de Pokémonhoofdstad van Nederland. Beeld anp
Pikachu op een grote paal: afgelopen zomer presenteerde Kijkduin zichzelf nog trots als de Pokémonhoofdstad van Nederland.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden