Den Haag wil huurder tot kopen verleiden

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART DIRKS

DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil samen met makelaars, woningbouwcorporaties en Rabobank huurders verleiden tot het kopen van een huis. Bij enkele nieuwbouwprojecten is een koopsubsidie van tienduizend euro beschikbaar. Ook is er een verhuiskosten- en een doorstroompremie van vijfduizend euro.

'De lokale woningmarkt zit muurvast, die willen we in beweging krijgen', zei PvdA-wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting woensdag. Hij hoopt met financiële prikkels enkele honderden kopers over te halen. Er is een subsidiebudget van twee miljoen euro.

Naast de woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen doen ook Rabobank en de NVM-makelaars mee. Zo betalen starters bij de Haagse Rabobank de eerste vier maanden geen hypotheekrente en geen woonverzekeringspremies. De Haagse verkoopmakelaars bieden een korting op hun tarief.

De grootste gemeentelijke subsidie, tienduizend euro, is voor kopers van woningen tussen de 140 duizend en 200 duizend euro in nieuwbouwprojecten die alleen nog op de tekentafel bestaan. Doordat de woningmarkt op slot zit, hebben woningcorporaties moeite om vóór de bouwfase voldoende kopers te vinden. Dat geldt zeker bij minder populaire locaties. Nieuwbouw dreigt daardoor te worden afgeblazen.

Tot nu toe heeft alleen woningcorporatie Vestia twee projecten aangemeld in Den Haag-Zuidwest, Quattro en De Buitenkans. De bijna zeventig woningen worden alleen gebouwd als er voldoende inschrijvingen komen. Ze zijn volgens Vestia eind 2013, begin 2014 te betrekken.

De gemeente hoopt ook scheefwoners te verleiden om te verhuizen. Bewoners met hogere inkomens in een sociale huurwoning krijgen een doorstroompremie van vijfduizend euro als ze een eigen huis kopen of gaan huren in de vrije sector. Wie een groot huurhuis verruilt voor een kleinere koop- of huurwoning, kan een verhuiskostenpremie van vijfduizend euro krijgen.

'Door het vrijmaken van grote woningen scheppen we ruimte voor jonge gezinnen', zegt Bart Moesbergen, directeur Strategie en Vastgoed bij Haag Wonen. 'Wie jarenlang heeft gehuurd, ziet misschien op tegen een koopwoning. Een wooncoach helpt huurders met allerlei praktische vragen, zoals vragen over een hypotheek of over de onderhoudslasten van een koophuis. Als huurder heb je daar niet mee te maken, als eigenaar wel.'

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting is kritisch op de Haagse prikkels. Directeur Jan Willem van Beek: 'Het is jammer dat Den Haag kiest voor de cadeauvorm van zo'n eenmalige bonus. Je bereikt meer als je het risico voor de huizenkoper verkleint door gunstige leningsvoorwaarden. In de praktijk is dat ook goedkoper.'

Het Stimuleringsfonds biedt met gemeenten startersleningen aan. Maar die zijn sterk in populariteit gedaald. Vier jaar geleden kenden 250 gemeenten startersleningen, nu nog 162. Bezuinigingen bij de gemeenten zijn de belangrijkste oorzaak daarvan. Het Rijk draagt er ook niet meer aan bij. Vorig jaar werden landelijk nog vier- tot vijfduizend huizen gekocht met een starterslening. Dat is iets minder dan 4 procent van alle verkochte woningen.

Meer gedwongen verkopen

Steeds vaker komen huizen die gedwongen verkocht moeten worden op de veiling terecht. Uit cijfers van het kadaster blijkt dat het aantal executieveilingen in 2011 met 34 procent is gestegen tot 2.811. In de maand december was de stijging het grootst. Eerder deze maand werd al bekend dat er vorig jaar steeds vaker een beroep wordt gedaan op de Nationale Hypotheek Garantie, omdat zij hun huis na baanverlies of scheiding met verlies hadden moeten verkopen. 'Maar gezien de omvang van de kredietcrisis valt het erg mee', aldus algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden