Den Haag vreest dat Eurotop gaat uitlopen

De Europese top van 16 en 17 juni in Amsterdam zal wellicht uitlopen. Den Haag vreest dat er meer tijd nodig is om tot een akkoord te komen....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

MALMÖ

In Malmö, waar de Europese sociaal-democraten vergaderen, heeft Jospin premier Kok verteld dat hij net als zijn Britse collega Tony Blair de kans moet krijgen zich goed voor te bereiden op de top. Kok spreekt van een gecompliceerde situatie, die is ontstaan door de verkiezingswinst van Jospin.

De Franse socialisten dringen aan op een sterker sociaal hoofdstuk in het verdrag van Amsterdam. Jospin wil volgens ingewijden zijn kiezers laten zien dat hij een 'socialer Europa' heeft weten te bewerkstelligen.

In Brussel nam Frankrijks ambassadeur bij de Europee Unie, Pierre de Boissieu, gisteren iets weg van de vrees die bij Nederland leeft. Hij gaf tegenover zijn Europese partners duidelijk aan dat er opnieuw zal moeten worden onderhandeld, maar voegde er aan toe dat ook Parijs wil dat er op 16 en 17 juni een akkoord wordt gesloten in Amsterdam. 'Er zal een akkoord zijn', verzekerde een Franse onderhandelaar.

Niemand wil dat het nieuwe verdrag pas onder het voorzitterschap van Luxemburg wordt gesloten. De meeste lidstaten van de EU vinden dat Nederland als voorzitter goed werk heeft geleverd.

Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie, stak gisteren in Malmö de loftrompet over het voorzitterschap van Kok: 'Subliem werk.' Delors betwijfelt of een verdrag dat niet van de grond komt onder Nederlands voorzitterschap, veel kans van slagen heeft onder de eerstvolgende EU-voorzitters (Luxemburg en Groot-Brittannië).

Zie ook pagina 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden