Den Haag verwacht vertrek Kok

Minister-president Wim Kok maakt volgende week woensdagavond bekend of hij zich al dan niet opnieuw beschikbaar stelt als lijsttrekker van de PvdA bij de verkiezingen volgend jaar....

Kok zelf wilde donderdag de berichten over een op handen zijnd aftreden ontkennen noch bevestigen. Hoewel hij steeds zei eind augustus zijn besluit bekend te zullen maken, wachtte hij met het noemen van een datum. Dat had te maken met het onderzoek van oud-president van de Algemene Rekenkamer Koning. Het onderzoek behelst mogelijke fouten bij de besteding van Europese subsidies voor de werkgelegenheid, onder meer in de tijd dat Melkert minister was van Sociale Zaken en dus verantwoordelijk.

Onder grote druk van de PvdA openbaart Koning maandag zijn bevindingen, een paar dagen eerder dan de bedoeling was. Het kabinet oordeelt dinsdag over het rapport, dat volgens ingewijden een zakelijk feitenrelaas is waaraan ook conclusies zijn verbonden. Melkert zal maandag vrijwel onmiddellijk na de persconferentie van Koning reageren.

Volgens ingewijden wordt Melkert in het rapport niet beticht van fraude of het aanzetten daartoe. Hem wordt wel verweten gebrekkig toezicht te hebben gehouden op de besteding van miljarden aan Europese subsidie. Hij zou een aantal keren gemaand zijn daarin verbetering te brengen. Brussel eist 440 miljoen gulden terug.

Melkert zelf denkt de aantijgingen te kunnen pareren. De besteding van het geld was in handen gegeven van Arbeidsvoorziening, een zelfstandig bestuursorgaan van de overheid samen met de sociale partners. Het parlement drong in die periode sterk aan op een terughoudende rol van de overheid.

Koning verspreidde zijn rapport maar mondjesmaat. Alleen Arbeidsvoorziening en PvdA-minister Vermeend van Sociale Zaken kregen een concept-exemplaar om commentaar te leveren. Met name Vermeend, die vooralsnog weigert in te gaan op de claim van Brussel, heeft koortsachtig met Koning gecorrespondeerd.

Pas donderdag had Koning alle door hem gevraagde reacties binnen en gaf hij gehoor aan het dringende verzoek van Vermeend de presentatie te vervroegen. Vooral Kok heeft daar baat bij. Hem wordt het gemakkelijker gemaakt op te stappen als zijn beoogd opvolger zich publiekelijk heeft kunnen verdedigen.

Melkert zelf heeft gezegd dat de negatieve publiciteit hem niet in de koude kleren is gaan zitten. In PvdA-kring wordt over het effect van het rapport van Koning niet lichtzinnig gedacht. Men is beducht voor naijlende schade aan het imago van Melkert. Afgelopen zomer heeft Melkert zwaar onder vuur gelegen. Hij verkoos zelf pas na publicatie van het rapport-Koning te reageren.

Als Kok woensdag besluit op te stappen, doet hij dat op het hoogtepunt van zijn carrière, na zestien jaar actieve politiek. Kok heeft lang geaarzeld. Ten slotte heeft hij gemeend zijn besluit eerst kenbaar te moeten maken aan het partijbestuur, dat woensdag vergadert over het nieuwe verkiezingsprogramma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden