nieuws

Den Haag staat vreugdevuren weer toe bij jaarwisseling, omvang brandstapels aan banden

Bij de komende jaarwisseling staat de gemeente Den Haag haar bewoners weer toe de traditionele vreugdevuren aan te steken. Drie jaar na de rampzalig verlopen oudejaarsnacht waarbij vuurregens ontstonden heeft de buurt Duindorp daarvoor een evenementenvergunning verkregen. Over Scheveningen en andere wijken hakt de gemeente binnenkort een knoop door.

De brandstapel van de Duindorpers in 2016.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
De brandstapel van de Duindorpers in 2016.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Om een vlammenregen als die bij de jaarwisseling tussen 2018 en 2019 te voorkomen, wil de gemeente wel dat de bouwers de afmetingen van de brandstapels drastisch verminderen: de lengte en de breedte moeten worden gehalveerd, de hoogte zelfs ge­kwar­teerd. De stapels mogen nu maximaal 10 meter breed, 10 meter lang en 10 meter hoog zijn.

Vonkenregen

Bijna drie jaar geleden begon Nieuwjaarsdag voor Scheveningen, officieel een stadsdeel van Den Haag, met de geur van vuur. Door harde wind spuwde een op het strand van de wijk Scheveningen-Dorp gebouwde vuurstapel brokken gloeiend houtskool uit over nabijgelegen woningen. Op verscheidene plaatsen moesten bewoners met emmers water brandjes blussen. Ook raakten enkele mensen lichtgewond.

Toenmalig burgemeester Pauline Krikke werd de vonkenregen boven Scheveningen politiek fataal. De Onderzoeksraad voor Veiligheid oordeelde in een rapport dat de gemeente en de brandweer het risico van vliegvuur hadden onderschat. Afspraken met de bouwers werden onvoldoende nageleefd en gehandhaafd. Daarop legde Krikke haar functie neer.

Vuurregens in Scheveningen op 1 januari 2019.  Beeld Nederlandse Freelancers
Vuurregens in Scheveningen op 1 januari 2019.Beeld Nederlandse Freelancers

Ook de bouwers van de vreugdevuren hadden volgens de Onderzoeksraad schuld. Zo was de toren van kratten en kerstbomen met zijn 45 meter hoger dan was afgesproken. Bovendien hadden de bouwers tegen de afspraken in vaten diesel bovenop de brandstapel gezet. Toen die naar beneden vielen, ontstond zo’n extreme hitte dat de wind brandend hout richting Scheveningen voerde.

Vorig jaar mochten de vreugdevuren vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Het jaar daarvoor lukte het de bouwers niet om aan de gemeentelijke eisen te voldoen. Maar dit jaar krijgen zij van Krikkes opvolger Jan van Zanen de kans om hun tientallen jaren oude traditie in ere te herstellen.

Duindorp heeft voor komende jaarwisseling van de gemeente al een vergunning verkregen. De wijk werd bij de beruchte jaarwisseling zelf niet getroffen door een vonkenregen, maar was wel indirect betrokken. Samen met de wijk Scheveningen-Dorp was Duindorp in een gevecht om het grootste vreugdevuur verwikkeld.

De opbouw van de brandstapel in Scheveningen.  Beeld ANP
De opbouw van de brandstapel in Scheveningen.Beeld ANP

De organisatoren hebben wel nog een vergunning van de provincie Zuid-Holland zien te verkrijgen, omdat de rook mogelijk richting een beschermd natuurgebied trekt. Daarnaast moet de gemeente nog een milieu-ontheffing geven voor alle vier de vuren.

Of Scheveningen dit jaar ook een vergunning krijgt, beslist de gemeente komende week. Burgemeester Jan van Zanen gaat eerst met de organisatoren in gesprek over maatregelen ter bescherming van de paviljoens die tijdens de winter op het strand blijven staan. Ook op twee andere plekken in Den Haag, in de wijken Laak en Escamp, komt waarschijnlijk een vreugdevuur. Zij krijgen hun vergunning ‘zo snel mogelijk na die van Scheveningen’, laat de gemeente weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden