Den Haag slokt deel van buren op

De buurgemeenten van Den Haag zijn 'verbijsterd' en 'zwaar teleurgesteld' over het ingrijpende annexatieplan van minister De Vries van Binnenlandse Zaken....

Van onze verslaggever

De Vries maakte zijn nieuwe plannen donderdag in Den Haag bekend. De burgers van de betrokken gemeenten krijgen de komende maanden de tijd om te reageren. Eerder wezen ze het afstaan van grondgebied aan Den Haag via referenda resoluut van de hand.

Nootdorp en Pijnacker (waar De Vries zelf woont) hebben gehoor gekregen bij de minister om niet of nauwelijks bij de annexatie te worden betrokken, zoals aanvankelijk in de plannen van de vorige minister Peper. De Vries zei het onnodig te vinden om de oude kern van Nootdorp bij Den Haag te betrekken. 'Dat volgt niet uit de logica van het plan.'

De anti-annexatie-comités kondigden onmiddellijk 'keihard verzet' aan. Zij willen in plaats van gebiedsannexatie meer bestuurlijke samenwerking tussen Den Haag en de regiogemeenten. De vorige minister Peper zei dat er bij alle gemeenten een draagvlak was voor de vorming van een stadsprovincie. Maar regeringspartij VVD spreekt daarover haar veto uit.

Volgens de comités lost de annexatie de grootstedelijke en regionale problemen niet op en worden die voor de omliggende gemeenten alleen maar vergroot. Bewoners van die gemeenten spraken zich in een referendum al eerder uit tegen de uitbreiding van Den Haag. 'Een grote stad met kleine regio-gemeenten werkt destabiliserend', denken de comités.

De Vries zegt met de 'logische en bescheiden gemeentelijke herindeling' de problemen van Den Haag wel op te lossen, zonder de bestuurlijke stabiliteit van de omliggende gemeenten aan te tasten. Den Haag ontvangt meer geld en kan in de nieuwe gebieden woningen en bedrijven gaan bouwen. Dat is nodig, omdat binnen de huidige gemeentegrenzen geen plaats is voor de gewenste expansie.

Annexatie van grondgebied is de snelst mogelijke manier om Den Haag zeggenschap over de terreinen te laten krijgen. Als alles volgens schema verloopt is Den Haag in 2002 een stuk groter geworden. Alternatieven zijn bestuurlijke samenwerking of een stadsprovincie.

Maar dan is Den Haag afhankelijker van de medewerking van buurgemeenten. Het Haags stadsbestuur staat dan 'machteloos tegenover grootstedelijke problemen als het vastlopend verkeer en woningentekort', vindt De Vries.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden