Den Haag reageert scherp op boek Fortuyn

Dinsdag kwam Pim Fortuyns boek annex partijprogramma 'De puinhopen van acht jaar Paars' uit, woensdag was het al uitverkocht. Wat zeggen specialisten van zijn plannen?...

Politiek Den Haag negeert Pim Fortuyn niet langer. Alle lijsttrekkers van de gevestigde politieke partijen becommentarieerden Fortuyns boek annex partijprogramma De puinhopen van acht jaar Paars woensdag uitgebreid, hoewel het vandaag pas officieel wordt gepresenteerd. PvdA-leider Ad Melkert zei op basis van dit programma niet met Fortuyn te willen samenwerken in een kabinet.

VVD-leider Hans Dijkstal beperkte zich tot de kritiek dat het programma een financiële paragraaf ontbeert en daarom onbetrouwbaar is.

Dijkstal zei wel te vrezen dat door de opkomst van Fortuyn de stabiliteit van het bestuur in Nederland in gevaar komt. Hij verwees naar ontwikkelingen in het buitenland, zoals in Hamburg, waar populistische politici ook grote aantallen kiezers achter zich wisten te scharen. Lang niet altijd bleken ze goede bestuurders. Dijkstal zei bang te zijn voor grote instabiliteit in het bestuur van bijvoorbeeld Rotterdam.

Plaats van samenkomst van de lijsttrekkers gisteren was het Nationaal Bouwcongres in Den Haag, waar ze werden opgewacht door journalisten. Opvallend was het welwillend oor dat ze aan Fortuyns De puinhopen van acht jaar Paars leenden.

Melkert deelde diens kritiek op de publieke sector, D66-lijsttrekker Thom de Graaf voelde zich thuis bij de plannen voor democratische vernieuwing en Jan Peter Balkenende prees de keuze voor minder bureaucratie. Maar daarmee hield de welwillendheid op. Melkert zei nimmer te kiezen voor de rigoureuze aanpak van Fortuyn, die volgens hem bovendien niet in de gaten heeft dat er 'bij de overheid al een enorme cultuuromslag op gang is gebracht'.

Melkert, door Fortuyn een kleffe subsidie-socialist genoemd, zei een debat met Fortuyn niet uit de weg te gaan. 'Het is absoluut niet mijn stijl, maar de kaarten liggen nu op tafel. Dat helpt.'

De Graaf kan zich niet voorstellen ooit een kabinet met Fortuyn te zullen delen. 'Met geen mogelijkheid.'

Ook Paul Rosenmöller (GroenLinks) wil een zakelijk debat voeren met Fortuyn. GroenLinks deelt de opvatting van Fortuyn dat de huidige politieke cultuur er een van de vorige eeuw is. Maar tegelijkertijd zet Rosenmöller vraagtekens bij het programma, vooral waar Fortuyn wil korten op ambtenaren en politici. 'Hij beweert dat hij maar zes ministers wil, maar nu heeft hij al zeven wethouders voor Rotterdam.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden