Den Haag lucht zijn woede tegen zaakgelastigde Iran

De Iraanse zaakgelastigde in Nederland is donderdag op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontboden om opheldering te verschaffen over het bericht dat de ambassadeurs van Duitsland en Denemarken niet langer welkom zijn in Teheran....

ANP, Reuter

DEN HAAG

Minister Van Mierlo heeft alle EU-landen woensdag opgeroepen hun ambassadeurs thuis te houden. De Italiaanse ambassadeur was toen echter, als enige, al terug in Teheran.

De EU-landen hadden juist dinsdag besloten hun ambassadeurs terug te sturen. Die waren teruggeroepen nadat een Duits gerechtshof op 10 april had vastgesteld dat de machthebbers in Iran de opdrachtgevers waren van een politieke aanslag op een Berlijns restaurant. Daar werden in 1992 vier leden van de Koerdische oppositie uit de weg geruimd.

Woensdag echter meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA dat de ambassadeurs van Duitsland en Denemarken volgens Khamenei en minister van Buitenlandse Zaken Velayati niet langer welkom waren. Denemarken was al uit de gratie omdat dit land als eerste de 'kritische dialoog' met Iran had afgebroken. Overigens stelde de EU dinsdag vast dat een hervatting van deze dialoog' voorlopig zinloos is.

Iran wreef donderdag zout in de wond door een versterking van zijn handelsbetrekkingen met Zuidoost-Azië aan te kondigen. Onderminister Boroujerdi beloofde de lidstaten van het handelsblok Asean dat Iran de banden energiek wil aanhalen. 'Europa wordt de grote verliezer', aldus Boroujerdi.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden