Den Haag kiest uit 28 partijen

Hagenaars die meer moeite hebben met kiezen naarmate het aanbod groter wordt, zullen het vandaag in het stemhokje nog moeilijk krijgen....

Van onze verslaggeefster Sacha Kester

Daaronder zit een grote groep nieuwkomers, en het zijn niet alleen partijen die het gedachtegoed van Pim Fortuyn op eigen wijze willen uitdragen.

Veel van hen profileren zich op basis van een etnische of religieuze achtergrond en hopen daarmee de minderheden uit de Schilderswijk en Transvaal aan zich te binden.

De naam van de partij Islam Democraten zegt bijvoorbeeld al genoeg. Of de Haagse Allochtonen Partij, met als lijsttrekker een Belg die eerder uit Leefbaar Den Haag is gestapt. Solidair Nederland is opgericht door Hindoestaanse Surinamers, een belangrijke groep in Den Haag, en Links Appèl presenteert zichzelf als jong en kleurrijk en op haar kandidatenlijst staan mensen van praktisch elke etnische achtergrond die in Den Haag te vinden is.

Eigenlijk vissen al deze nieuwkomers in de traditionele vijver van de PvdA. Lijsttrekker Jetta Klijnsma zegt hier niet voor te vrezen. ‘De achterstandswijken krijgen veel van onze aandacht en dat weten de mensen ook. En van onze vijftien kandidaten heeft eenderde een andere etnische achtergrond. Een bewuste keuze. We willen graag een afspiegeling van de samenleving zijn.’

Volgens de peilingen gaat de PvdA de verkiezingen vandaag winnen – tot groot ongenoegen van de VVD. De laatste 48 uur heeft die partij de landelijke campagne tegen ‘Roos’ dan ook onverdroten voortgezet op gemeentelijk niveau.

Op de voorpagina van het AD en de Haagsche Courant stond een advertentie waarin de VVD zich afzet tegen de sociaal-democraten en gisteren werden er in de stad flyers uitgedeeld met een vergelijking van de standpunten van beide partijen.

Volgens de VVD staat zij zelf bijvoorbeeld voor ‘overlast hard aanpakken’ terwijl de PvdA voor ‘veel woorden weinig daden’ zou staan.

Over één ding zijn bijna alle gevestigde partijen het echter wel met elkaar eens: hopelijk haalt een groot aantal van de nieuwkomers vandaag de kiesdrempel niet.

Want elke partij die één zetel in de raad heeft, krijgt spreektijd, en niemand heeft er zin in om bij elke raadsvergadering 28 standpunten te moeten aanhoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden