'Den Haag is autistisch'

Ruim driekwart van de Nederlanders verwacht een 'hete herfst' blijkt uit onderzoek van tv-programma Nova. Ook Herman Bode, die de ambtenarenstakingen van 1982 leidde ('Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam'), voorziet harde acties....

'Of dat gaat lukken weet ik niet. In mijn tijd had je nog een uitgebreide scheeps-en metaalindustrie. Als je iets wilde beginnen, zaten daar de stoottroepen. Hun grootvader werkte vaak al bij hetzelfde bedrijf. Ze kregen het actievoeren met de paplepel ingegoten. De actiemiddelen zullen nu anders zijn, maar ik ga ervan uit dat ze zich niet laten knechten door die club in Den Haag.' - Zijn de maatregelen van het huidige kabinet net zo hard als toen?

'Het is nu erger. Toen wij naar de Dam gingen, ging het om behoud van inkomen, nu gaat het om behoud van werkgelegenheid.' MIKE HARRIS - Hoe krijg je de moderne werknemer naar de Dam?

'De maatschappij is nu misschien ingewikkelder, maar als hun eigen situatie in gevaar is, weten werknemers ineens verdomd goed waar het om gaat. Als je werkloos bent, zit je nog steeds in een hopeloze situatie.' - Maar de solidariteit uit uw tijd is er toch niet meer?

'De laatste jaren zijn er inderdaadheel wat mensen bijgekomen die niet gewend zijn te strijden. Je kon schatrijk worden door alleen maar naar de beurs te lopen. Het gaat echter niet alleen om solidariteit met anderen maar ook om de eigen positie die in gevaar is.' - Hoe kan Den Haag de stakingen nog afwenden?

'Als Den Haag kan aangeven dat de maatregelen goed zijn voor de werkgelegenheid, dan krijg je de werknemers best mee. Dat is in 1982 uiteindelijk ook gebeurd. En bij de invoering van de AOW hebben we zelfs meer dan 5 procent ingeleverd. Omdat iedereen het nut daarvan inzag, zijn ze daar zonder grote sociale onrust mee akkoord gegaan.' - Maar nu hebben we toch een klein financieringstekort, en dat is goed voor de toekomst.

'Dan moet Den Haag maar eens uitleggen wat voor rampen ons overkomen als het financieringstekort naar 1 procent oploopt. Voor hun bestaan er geen mensen, alleen cijfers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden