Den Haag hoopt verlost te zijn van Edwin

Topambtenaren die zich met de rechtszaak van prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn tegen de staat der Nederlanden bezighouden, hopen dat de rechtszaken niet doorgaan....

Van onze verslaggevers Jean Pierre Geelen en Jan Hoedeman

Juristen van verschillende ministeries verwachten wel dat de staat probleemloos de zaken wint over de schending van de privacy en de door het paar veronderstelde lastercampagne tegen De Roy van Zuydewijn.

Maar er wordt opgezien tegen de dagvaardingen en de daaruit voortvloeiende publiciteit over Margarita's ouders, prinses Irene en Carlos Hugo, directeur van het kabinet der koningin Felix Rhodius, directeur-generaal Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst en anderen.

De vader van prinses Margarita, Carlos Hugo, zei donderdagavond niet te kunnen bevestigen dat het paar uit elkaar gaat. 'Ik heb alles alleen uit de pers. Ik wil er niet op ingaan, het is een persoonlijke aangelegenheid van mijn dochter.'

De relatie tussen prinses Margarita en Edwin de Roy van Zuydewijn staat onder grote druk. Ooggetuigen bevestigen dat De Roy van Zuydewijn dinsdagavond, voorafgaand aan zijn optreden in NOVA, door de mobiele telefoon riep: 'Als je nu niet meebuigt, dan kondig ik live in NOVA onze scheiding aan.'

Vlak voor de uitzending hoorde NOVA van advocaat Peter Nicolaï dat De Telegraaf de volgende dag zou melden dat hij Edwin de Roy van Zuydewijn niet meer wilde vertegenwoordigen, zegt adjunct-hoofdredacteur Ed Ribbink van NOVA.

'Toen zijn we gaan bellen met het paar. Edwin zei tegen ons: ''Het is precies andersom, ík wilde niet meer met hem samenwerken.'' Dat wilde hij vervolgens wel komen vertellen in de uitzending', aldus Ribbink.

De adjunct-hoofdredacteur vervolgt. 'Hij kwam bij ons om te reageren op het persbericht van Nicolaï. We hadden heel weinig tijd. Dat was alles wat we wisten. Edwin kwam nog tijdens de uitzending binnenzetten.'

Toen presentator Jeroen Pauw aan De Roy van Zuydewijn vroeg wie nu wie aan de kant had gezet, gaf De Roy van Zuydewijn daar geen antwoord op. Ribbink: 'Hij bleef daar zo vaag over. Ook weten we nu nog steeds niet of prinses Margarita nog doorgaat met Nicolaï.'

Advocaat mr. Kalff, die voor het paar de mediazaken behartigt, zegt nog met het stel in overleg te zijn over eventuele stappen tegen De Telegraaf.

Margarita noemde de eerste publicatie in die krant over haar vermeende breuk met Edwin 'een walgelijk stuk'.

Begin volgende week verwacht advocaat Kalff de knoop door te hakken. De Telegraaf wenste gisteren bij monde van adjunct-hoofdredacteur Kees Lunshof geen commentaar te geven.

Nog dinsdagavond belde RTL-journalist Frits Barend naar De Roy van Zuydewijn. Hugo van der Parre, adjunct-hoofdredacteur van het RTL-Nieuws: 'Edwin wilde aanvankelijk alleen komen, wij wilden dat Margarita er bij zou zijn.

'Om half vier zijn ze thuis bij Frits Barend gekomen, waar het interview werd gemaakt. Aanvankelijk wilden ze alleen een verklaring afleggen, maar Barend stond erop dat hij ze mocht interviewen. Het paar eiste nog dat passages over hun advocaten integraal werden uitgezonden, zonder knip. Verder stelden ze geen voorwaarden.'

Naar het ingelaste interview van Frits Barend met het paar op RTL 4 keken volgens de kijkcijfers ruim 1,2 miljoen mensen.

Dat was aanzienlijk meer dan de NOVA-uitzending waarin Edwin zat, die gezien werd door 640 duizend kijkers, minder dan het NOS-Journaal dat daaraan vooraf ging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden