Den Haag hoopt oude haven Scheveningen te reanimeren

Met een extra haven, waar cruiseschepen kunnen aanmeren, hoopt Den Haag een spectaculaire vernieuwing van badplaats Scheveningen te completeren....

Deze buitenhaven, die als het ware aan de bestaande haven wordt toegevoegd, is nog onderwerp van onderzoek. Daarbij gaat het niet alleen om de haalbaarheid, maar ook over de toename van het verkeer en andere vormen van overlast.

Maar zegt Norder: ‘Je haalt er wel een heel nieuwe groep toeristen mee binnen.’

De Haagse wethouder van Bouwen en Wonen presenteerde donderdag de plannen voor de Scheveningse haven en de directe omgeving, een buurt die nu nog een desolate indruk maakt. Vorig jaar nam containerbedrijf Norfolk afscheid van het zuidelijk havenhoofd en daar ligt nu zes hectare dure grond te wachten op bebouwing. Het noordelijk havenhoofd, het domein van de visserij, is ook al hard aan een opknapbeurt toe.

De visindustrie behoudt haar plek, al worden verouderde opslagloodsen en de afslag vervangen. Het toerisme wordt als element toegevoegd. ‘Visbeleving’, noemt Norder dat. Dat zal moeten gebeuren in restaurants, op een vismarkt en allicht in Sealife. Het aquarium ligt nu vlakbij het Kurhaus, maar zou in deze visie beter op zijn plaats zijn een paar kilometer zuidelijker langs de kust.

Het terrein van Norfolk is bestemd voor woningbouw en een hotel. Aan de kustlijn moet een flat van 150 meter hoog verrijzen en aldus een lonkend perspectief zijn naar de kust. Den Haag zou, meer dan het nu doet, moeten uitdragen een stad aan zee te zijn.

Daarachter komt laagbouw, geconcentreerd in smalle straatjes, en voor 30 procent bestaand uit sociale woningbouw en een grote parkeerkelder. Een smalle, 25 meter hoge brug voor wandelaars en fietsers moet beide havenhoofden verbinden. De haven ziet Norder als een ‘maritiem theater’, in de Engelse betekenis van het woord: uitzicht aan alle kanten met enkele beeldbepalende elementen.

Als de protesten tegen gewijzigde bestemmingsplannen en andere administratieve procedures de zaak niet vertragen, hoopt Den Haag in 2010 te beginnen met de renovatie van dit stukje Scheveningen. Norder acht voltooiing binnen tien jaar mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden