Den Haag gaat zich hard maken voor de typische studentensfeer

University College begint komend jaar...

Van onze verslaggever John Wanders

DEN HAAG Van de vijf grote steden heeft alleen Den Haag (476 duizend inwoners) geen universiteit. Dat laat zich voelen. De Haagse binnenstad is de afgelopen twintig jaar opgeknapt, maar de typische charme van een studentenstad blijft uit. Dat gaat veranderen, voorspelt VVD-wethouder Sander Dekker (onderwijs, jeugd sport).

De 34-jarige bestuurskundige is trots op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium, de Hotelschool, de Haagse Hogeschool en de diverse internationale scholen voor voortgezet onderwijs, maar dit maakt de academische ambities van Den Haag niet minder.

Den Haag zal zich steeds duidelijker manifesteren als de tweede vestigingsplaats van de Universiteit Leiden, stelt Dekker. ‘De belangstelling van Leiden heeft te maken met het profiel dat Den Haag heeft als stad van vrede en recht.’

Nu al afficheert Den Haag zich als de tweede VN-stad na New York. Op 31 maart is Den Haag niet toevallig gastheer van de internationale Afghanistan-conferentie.

Den Haag is de thuisbasis van het Internationaal Hof van Justitie, het Internationaal Strafhof, het Joegoslavië Tribunaal, Europol, en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Daarnaast zijn er ambassades, non-gouvernementele organisaties, internationale onderwijs- en onderzoeksinstellingen als Clingendael, het T.M.C. Asser Instituut en het Institute of Social Studies gehuisvest.

De aanwezigheid van de ene topinstelling lokt de komst van de andere uit, weet Dekker. ‘Daar liggen enorme kansen voor Den Haag als het gaat om hoogwaardig academisch onderwijs en onderzoek op het terrein van vrede en recht.’

De volgende stap is dat de stad hoger opgeleiden beter aan zich weet te binden. Sinds 1999 kent Den Haag een Leidse (post)doctorale opleiding onder de noemer ‘Campus Den Haag’, geleid door de Leidse hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries. In navolging van Utrecht, Maastricht en Middelburg krijgt de residentie vanaf 2010 een University College.

Dit filiaal van de Leidse universiteit begint bescheiden in een pand in de Haagse binnenstad, maar zal snel verhuizen naar het huidige kantoorgebouw van Europol, de criminele inlichtingendienst van de Europese Unie, die elders in de stad een onderkomen krijgt.

De op termijn zes- tot achthonderd studenten van het University College zullen twee van hun drie studiejaren op deze campus wonen, verwacht Dekker. ‘De besten zullen na het behalen van hun bachelor degree doorvliegen naar academische topinstituten als Oxford of Cambridge.’

De Hagenaars zullen onderwijl ervaren dat de slogan ‘Den Haag, stad van vrede en recht’ verder strekt dan het zicht op een reeks internationale gebouwen, waaromheen hoge hekken staan, stelt de onderwijswethouder. ‘Met de komst van studenten, docenten, conferenties en summer courses ga je voelen wat het is om te wonen in een stad van vrede en recht.’

Komende week is er een voorproefje. Vanaf zondag ontvangt de stad 2.500 internationale studenten voor de jaarlijkse conferentie Harvard World Model United Nations, mede-georganiseerd door de Harvard Universiteit. Vijf dagen lang kruipen de deelnemers in de huid van vertegenwoordigers van de 192 VN-lidstaten en buigen zij zich over internationale veiligheidsvraagstukken.

‘Die studenten gaan natuurlijk ook de binnenstad in’, aldus Dekker. ‘De Hagenaars zullen merken dat ze hier zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden