Den Haag: demonstraties op eigen plekje

Niet op het Malieveld, want daar is kermis. Niet in de Schilderswijk, want die wijk is al te veel belast. En geen marsen en optochten: iedereen krijgt zijn eigen plekje. Onder deze voorwaarden mogen Pro Patria, de Anti Fascistische Aktie (AFA) en nog drie clubs zaterdag 20 september betogen in Den Haag.

De Haagse burgermeester Jozias van Aartsen Beeld anp
De Haagse burgermeester Jozias van AartsenBeeld anp

Na de verhitte Haagse zomer heeft burgemeester Jozias van Aartsen weinig vertrouwen in de goede bedoelingen van een aantal organisatoren. Dit zijn de beperkingen die hij oplegt:

Pro Patria mag alleen demonstreren op de Koekamp nabij het Centraal Station. De club organiseerde op 10 augustus een Mars voor de Vrijheid door de Schilderswijk gericht tegen Islamitische Staat (IS). Het liep uit op een confrontatie met honderd tegenstanders. Op 20 september wil Pro Patria ('Voor het Vaderland') weer een mars houden met Trots op NL, de Dutch Defence League en Midden Noord, de harde kern van ADO-supporters.

Van Aartsen stelt dat Pro Patria een deel van zijn sympathisanten vorige maand niet in de hand had. Ook vindt hij het bedenkelijk dat de club zich associeert met ADO-fans met een stadionverbod. Sommige deelnemers droegen verboden gezichtsbedekking en waren bij een islamitisch koffiehuis uit op provocaties.

Pro Patria reageert boos. 'Wij gaan ervan uit dat onze mars doorgang zal vinden en zullen de bijna duizend deelnemers niet in de kou laten staan.'

De Nederlandse Volksunie (NVU) mag betogen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De extreem- rechtse partij NVU wil de optocht 'Baas in eigen land' organiseren door de Schilderswijk. Ook de NVU heeft een slechte reputatie bij de politie, aldus Van Aartsen. NVU-leider Constant Kusters eist bij de rechter alsnog toestemming voor de tocht.

De Anti Fascistische Aktie (AFA) wordt verwezen naar Plein 1813. AFA wilde een mars door de Schilderswijk tegen racisme. Het verwacht tweehonderd deelnemers. De politie heeft slechte ervaringen met zes eerdere demonstraties van AFA tussen november 2013 en mei 2014. De actiegroep week af van de routes, er werd gezichtsbedekking gedragen en veelvuldig de confrontatie opgezocht met 'partijen die een andere opvatting hebben'. In 2004 arresteerde de politie bij een gelijktijdige demonstratie van AFA en de NVU 330 demonstranten.

De Muslim Defensie League Holland (MDL) gaat naar het Spuiplein. MDL wil laten zien dat in Den Haag geen plek is voor nationalisten en rechts-extremisten. De organisatie krijgt geen beperkingen opgelegd en belooft op het Spuiplein te blijven.

Een ludiek protest van de actiegroep Internet Against Vertical Video Syndrome (IAVVS) wordt op de Koekamplaan toegestaan. IAVVS (lees: de website GeenStijl) richt zich tegen degenen die met hun smartphone geen horizontale maar verticale filmbeelden maken. De organisatoren rekenen op ruim tienduizend betogers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden