Den Bosch wil Groene Grens verleggen

Vanaf het terras van café Tijl Uilenspiegel op de Bossche Markt kijken de bezoekers vergenoegd toe hoe leden van een natuurgroep uit Sint-Michielsgestel, uitgedost als tijdgenoten van Jeroen Bosch, een stukje straattoneel opvoeren rond een schilderij dat is geïnspireerd op het Laatste Oordeel....

De gemeente 's-Hertogenbosch wil aan de Kloosterstraat, in het zuidoosten van de stad net over de snelweg A 2, een nieuw bedrijventerrein vestigen. Onverantwoord en een ramp voor de natuur, vindt de milieubeweging. De Kloosterstraat vormt een cruciale en onmisbare schakel in de ecologische structuur rond de Brabantse hoofdstad. Het gebied, waar nu voornamelijk maïs- en grasland ligt, maakt onderdeel uit van het oorspronkelijke overstromingsgebied Bossche Broek van de riviertjes Dommel en Aa.

Het kwelgebied vertegenwoordigt een belangrijke waarde voor kwetsbare plantensoorten en weidevogels. In het gebied wordt een dassenburcht bewoond en zijn zelfs kamsalamanders aangetroffen, hoewel die inmiddels mogelijk door fanatieke motorcrossers zijn verjaagd.

'Laten ze van de Kloosterstraat afblijven', gromt directeur P. van Poppel van de Brabantse Milieufederatie. Volgens hem zijn er genoeg andere plekken te bedenken voor de vestiging van bedrijven, waar minder schade aan de natuur ontstaat. Ook minister Pronk (Milieubeheer) liet zich vorig jaar al negatief uit over de gemeenteplannen. Een gemeentewoordvoerder meldt echter dat de voorbereiding gewoon doorgaat. Na de zomer wil de gemeente haar visie op de inrichting van het bedrijventerrein presenteren en beginnen met de milieueffectrapportage.

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is een slotoffensief begonnen om de Bossche politiek alsnog op andere gedachten te brengen. De BMF beschouwt het nakende bedrijventerrein aan de Kloosterstraat als speerpunt van haar milieubeleid in de provincie die in rap tempo aan het 'verstenen' is. Samen met Milieudefensie en andere milieugroepen probeerde ze dinsdagmiddag ook de Bossche bevolking te waarschuwen dat de natuur in gevaar is. Op het schilderij à la Jeroen Bosch dreigt een groot mes door de Groene Grens te snijden. Een voorbijganger heeft het portret van de Bossche burgemeester Rombouts onder het mes geplakt. Ook de koppen van andere politici wachten nog op een plaatsje in het schilderij.

Volgens BMF-directeur Van Poppel is de Kloosterstraat een prestigestrijd van politici geworden. In het lopende streekplan wordt het terrein al aangeduid als verstedelijkt gebied en de gemeente lijkt niet van zins van die bestemming af te wijken. De provincie, die binnenkort een nieuw streekplan presenteert, laat nog wel onderzoek doen naar alternatieve locaties. Maar voor Den Bosch is dat geen reden gas terug te nemen. 'De plannen zijn in voorbereiding', aldus de zegsman. Ook de gemeenteraad heeft er al mee ingestemd.

'Wat een kolder, laat die polder', zingen de toneelspelers op de Markt. 'Brand maar los, stop Den Bosch. Op den duur, geen natuur.' De terrasbezoekers glimlachen en genieten van zon en bier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden