Den Bosch trekt aan langste eind tegen sterk Amsterdam

Nederlagen van Amsterdam zijn in deze competitie al lang geen zeldzaamheid meer, maar bij de wijze waarop de winst tegen koploper EBBC (89-91, na verlenging) uit handen gegeven werd, mogen op z'n minst wat vraagtekens gezet worden....

Van onze basketbalmedewerker

AMSTERDAM

De uitslag maar ook het wedstrijdverloop waren, gezien de posities van beide ploegen op de ranglijst, zaterdagavond op z'n minst opmerkelijk. Het is immers nog steeds niet mogelijk de echte waarde en de kwalitatieve mogelijkheden van de Bossche ploeg in te schatten. Amsterdam daarentegen vecht al maanden lang tegen miskenning en zelfoverschatting.

Op de winst van EBBC was uiteindelijk niet zoveel af te dingen, maar het ontbreekt de ploeg van Jos Wolfs toch nog steeds aan overtuiging en de uitstraling van een topploeg. 'Zeker in uitwedstrijden. Dan zitten de spelers van EBBC blijkbaar nooit lekker in hun vel', voerde de Bossche coach na afloop als zwak excuus aan.

Amsterdam leek daarvan te kunnen profiteren, ook al omdat het debuut van twee nieuwe Amerikanen - Kareem Carpenter en Nimbo Hammons - de formatie van de nieuwe coach Jan Willem Jansen een nieuw elan leek te geven.

De Amsterdammers konden daardoor voor paniek zorgen in de Bossche ploeg, Hammons en Carpenter bleken goede schutters en omdat ook Ed de Haas aardig op schot was, ontliepen beide ploegen elkaar aanvallend niet erg veel. Den Bosch schoot wat beter (31 uit 66, 47 procent tegen 42 procent voor de Amsterdammers), de Amsterdamse formatie overheerste duidelijk in de rebound en troefde de Bossche defensie bijvoorbeeld met 22 (tegen 11) aanvalsrebounds af.

In de tumultueuze slotfase van de reguliere speeltijd kwam Amsterdam daardoor niet geheel onverdiend naast Den Bosch (81-81) dank zij een 'downtown'-driepunter van Hammons en ook in de verlenging bleef de spanning tot het allerlaatst bewaard. De uitschakeling van Kareem Carpenter (5 fouten) en de foutenlast van Ed de Haas (4 fouten, waardoor Riley Smith aan Bossche zijde in de beslissende fase vrij spel kreeg) nekten in de slotfase tenslotte de winstkansen van Amsterdam. Al kreeg de ploeg van Jan Willem Jansen in de laatste aanval nog een unieke kans om sullig balverlies van Dino Bergens af te straffen, maar Brian Benjamin miste schromelijk.

AMSTERDAM: Amsterdam - EBBC/Den Bosch 89-91 na verlenging. Scores Amsterdam: de Haas 24, Carpenter 21, Hammons 21. EBBC: Smith 25, Vreeswijk 17, Bergens 14, Van Dinten 11, Huybens 10.

Standen: mannen eredivisie: EBBC 15-26, Den Helder 17-26, Goba 16-24, Akrides 15-22, Donar 18-24, Rotterdam 16-20, Meppel 16-12, BS Weert 16-12, Amsterdam 17-8, Voorburg 16-4, Dunckers 16-0.

Vrouwen eredivisie: Den Helder 7-14, Jolly Jumpers 7-10, Landslake Lions 7-10, Prisma College 7-8, Grasshoppers 7-8, WSC 7-6, BV Lisse 6-4, Orca's 7-2, Groningen 7-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden