Den Bosch: nieuwe gezichten, hetzelfde liedje

DEN BOSCH - Saai, denkt de leek wellicht. Zaterdagmiddag winnen de hockeysters van Den Bosch tegen Laren ook het tweede duel om de landstitel. Wie een blik werpt op de kampioenslijst van de afgelopen veertien jaar, ziet daar dertien keer de club uit de Brabantse hoofdstad.


Zou het volstaan? Wat speuren in het archief naar alle eerdere verhalen over de hegemonie van de club, simpel knip- en plakwerk en het beslissende hockeyduel is weer beschreven. Nee, dat zou niet volstaan. Want hoe pijnlijk duidelijk en weinig origineel de overheersing van de Bossche club ook lijkt in de statistieken, de andere clubs bieden wel degelijk partij. En Den Bosch werd dit seizoen gedwongen tot verandering.


'Mensen denken weleens dat het makkelijk is, maar geen van de dertien titels was eenvoudig. Aan elke overwinning zit een verhaal vast', zegt Raoul Ehren, de coach van Den Bosch.


Jarenlang teerde de club op het succes van de Grote Drie, de ervaren internationals Mijntje Donners, Minke Booij,en Janneke Schopman. Donners vertrok vier jaar geleden, een jaar later volgde Booij en Schopman nam vorig jaar afscheid.


Ehren weet het nog goed: plotseling werd er getwijfeld aan de sterkte van zijn team. 'Aan het begin van het seizoen vroeg iedereen zich af hoe het moest met Den Bosch zonder leiders, maar nu hebben we laten zien dat we het zo ook kunnen', zegt Ehren na afloop van de wedstrijd.


De befaamde aanpak van de Grote Drie heeft plaats gemaakt voor het tijdperk Maartje en Maartje. Een tevreden Ehren complimenteert zijn twee routiniers, de 27-jarige aanvoerster, Maartje Goderie en de 25-jarige strafcornerspecialiste Maartje Paumen. Zij zijn momenteel de belangrijkste speelsters, maar dragen die verantwoordelijkheid op een andere manier dan hun voorgangers.


'Het is een ander soort leiderschap. In plaats van vooraf de strategie te bepalen, wordt er nu door de meiden het goede voorbeeld gegeven, daarin nemen ze de rest mee. Dat hebben Maartje en Maartje met z'n tweeën goed gedaan', stelt Ehren.


De succesvolle coach ziet dat zijn hele team is gegroeid. 'Dat is het wapen van Den Bosch. Als Maartje Paumen er een wedstrijd niet staat, dan is Sabine Mol er wel. En de andere wedstrijd is daar weer Maartje Goderie.'


Al was het zaterdagmiddag geenszins makkelijk, moet hij toegeven. Lange tijd zag de avondplanning er voor de coach een stuk saaier uit dan gehoopt. Al in de zevende minuut bewees international Kim Lammers hoe gevaarlijk ze is door Laren het eerste doelpunt te bezorgen.


Tegenvaller

Een grote tegenvaller voor Ehren, die vooraf gezegd had dat hij na de overtuigende winst van zijn ploeg een week eerder bij het thuisspelende Laren, niet wilde laten aankomen op een derde wedstrijd. 'Maar een onoplettendheid achterin en je staat meteen met 1-0 achter. Als het zo was geëindigd had ik vanavond een uurtje of vier à vijf wedstrijden zitten analyseren voor zondag', zegt Ehren.


Het liep anders, maar de ontknoping kwam pas op het laatste moment. Ook al was Den Bosch met name in de tweede helft de sterkere ploeg, slechts drie minuten voor tijd trakteerde de jarige Sabine Mol (27) zichzelf en haar club op de gelijkmaker.


Daarmee rekende de spits af met haar verleden. Mol stond te boek als een speelster die op het beslissende moment vaak bezweek onder de druk. 'Ik heb laten zien dat ik het wél kan, dat geeft vertrouwen', lacht ze.


Routinier Paumen maakte uiteindelijk de wedstrijd af, met een gouden goal in de verlenging. Daarmee doorbrak de strafcornerspecialiste een reeks van slechte resultaten op het haar zo geliefde onderdeel.


'De hele play-offs liep de corner niet zoals ik wilde, maar gelukkig kwam het beste op het laatst', glundert Paumen. 'Ik wil mezelf geen extra druk opleggen. Elke corner is weer een extra kans en ik dacht bij deze: het moet toch wel een keer lukken?', zegt de nuchtere Limburgse.


Volgens Paumen ligt de kracht van het team in het harde werken. 'Ik geloof dat degene die het hardst werkt ook wint. Daar gaat het om,' zegt ze stellig. Dat is het voorbeeld dat zij in elk geval aan haar teamgenoten wil geven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden