Den Bosch dreigt discriminerende buurtbewoners te vervolgen

De gemeente Den Bosch onderneemt juridische stappen als bewoners in het zuiden van de stad zich blijven verzetten tegen de komst van een buitenlands gezin....

Van onze verslaggever

DEN BOSCH

Rombouts gaat de komende week overleggen met de woningstichting Hertogstad en de buurtbewoners. 'Ik hoop in de buurt een klimaat te scheppen waarin het Somalische, maar ook elk ander buitenlands gezin welkom is. Ik doe er alles aan om eruit te komen', zei de burgemeester zondag. 'Maar als het niet lukt, dan zijn juridische stappen nodig. Ik wil niet dat de bewoners winnen.'

Enkele weken geleden bedreigden de buurtbewoners een Somalische familie, bestaande uit man, zwangere vrouw en zoontje, die een woning had gekregen in een buurt niet ver van het provinciehuis, het Bossche Hofje. Het incident leidde tot een gesprek tussen buurt, woningstichting en burgemeester, waarna het conflict leek opgelost.

Maar de tweede bezichtiging, afgelopen donderdag, pakte eveneens verkeerd uit. Enkele buurtbewoners maakten kenbaar het gezin niet te accepteren. Er hing een spandoek aan de leegstaande woning met de tekst: 'Vol is vol'. In de buurt circuleerde eerder een handtekeningenlijst met de tekst: 'Wij willen geen Somaliërs'.

De Somaliërs schrokken hier danig van en lieten weten de woning niet te willen betrekken.

Volgens Rombouts hebben 33 buurtbewoners die lijst ondertekend. 'Die lijst is de stok om de hond te slaan. Als het niet goed komt in de buurt, gebruiken we de namen voor onze juridische acties. Het pamflet zet aan tot rassenhaat.'

Rombouts wil de komende dagen proberen het Somalische gezin over te halen om de woning toch te betrekken, maar hij wil niet dwingen. De situatie in de buurt is moeilijk. Ook een Marokkaans gezin dat als tweede op de wachtlijst staat voor een woning aan de Hugo Verriesthof, heeft te horen gekregen niet welkom te zijn.

De halsstarrige houding zou onder meer een gevolg zijn van de activiteiten van een buurtbewoner voor het ultra-rechtse Nederlands Blok. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1995 was er voor deze partij ook al actie gevoerd in deze buurt.

Behalve dat ze van rassenhaat kunnen worden beschuldigd, lopen de weigerachtige bewoners de kans om uit de woning te worden gezet.

De verhuurder kan de huur opzeggen als de bewoner andere buurtbewoners het leven onmogelijk maakt. Meestal wordt deze stap gezet bij voortdurende geluidsoverlast of andere vormen van hinder. Maar volgens de woningbouwvereniging heeft de houding van de buurtbewoners tegen de Somaliërs hetzelfde effect en kan op grond daarvan de huur worden opgezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden