Demonstrerende sikhs ingenomen met Nederlandse overwinning bij strijd om wereldtitel Hockeyers pareren in hard duel Indiaas offensief

Terwijl demonstrerende sikhs hun stem verhieven tegen 'de tiran van de Punjab', stonden de hockeyers van India en Nederland elkaar naar het leven op het kunstgras van Homebush....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

SYDNEY

Uit heel Australië zijn Indiase sikhs naar het Olympisch park van Sydney getrokken om aandacht te vragen voor het wrede lot dat hun volk in Punjab heeft getroffen. Het schrikbewind van politiechef Gill heeft in de noordelijke provincie van India duizenden opstandige sikhs het leven gekost.

Gill heeft in Punjab, waar sikhs hun onafhankelijke staat Khalistan willen stichten, met harde hand de oppositie het zwijgen opgelegd. De beloning van regeringswege was een erebaantje: voorzitter van de Indiase hockeybond. In Sydney laat Gill zich omringen door Australische veiligheidsfunctionarissen die verslaggevers en demonstrerende sikhs op afstand houden.

Gill werpt zich op als de weldoener van het Indiase hockey dat zo ernstig in verval is geraakt. De wereldkampioen van 1975 verloor vrijdag weliswaar met 4-2 van Nederland, maar wekt in Sydney de indruk wel te varen bij het beleid van de nieuwe bondsvoorzitter.

Het gevreesde hoofd van politie in Punjab strooit kwistig met geld waardoor de Indiase ploeg goed geprepareerd en buitengewoon gemotiveerd in Australië is neergestreken. Na de Aziatische Spelen in Hirosjima, waar India de hockeyfinale van Zuid-Korea verloor, haalde Gill de bezem door de selectie van Zafar Iqbal, de bondscoach die z'n biezen kon pakken.

Sikhs, in India toch de hockeyers bij uitstek, worden door de nieuwe coach, Cedric D'Souza, genegeerd. Alleen voor de gematigde Harpreet Singh werd een uitzondering gemaakt. Het India van Gill telt louter volgzame onderdanen die bereid zijn voor hun nieuwe heerser door het vuur te gaan.

'Die gasten hockeyen op leven en dood', zei aanvoerder Delissen na de zwaarbevochten zege. 'Het zijn smeerpijpen die er niet voor terugschrikken om je een opdonder met elleboog of stick te geven. Maar echt onsportief zijn ze niet, want na afloop krijg je een hand en feliciteren ze je.'

Titelhouder Nederland had het zwaar te verduren in zijn eerste serieuze krachtmeting bij het WK. India was gesterkt omdat het donderdag met 2-0 revanche had genomen op de kampioen van Azië, Zuid-Korea, terwijl de wereldkampioen zich afvroeg wat de waarde was van een overwinning van 8-1 op België. Niets, zo werd duidelijk in een eerste helft waarin de ploeg van Roelant Oltmans wanhopig op zoek was naar zichzelf.

De bondscoach foeterde tijdens de onderbreking op zijn spelers die door de Indiase hockeyers werden afgetroefd in de persoonlijke duels. Oltmans: 'Er werd veel te statisch gespeeld. De ploeg hockeyde tegen z'n natuur in, liet zich terugdringen op eigen helft en verzuimde de tegenstander onder druk te zetten. Ik heb gezegd dat ik in de tweede helft meer bezieling wilde zien.'

Slechts twee keer bracht Nederland de Indiase verdediging voor rust in verlegenheid. In de negende minuut mocht Bovelander met zijn gevreesde wapen, de strafcorner, vuren, maar doelman Subbiah weerde de kogel af met zijn stick. En na een klein half uur werd een vrije slag van spelverdeler Delissen verlengd door Van den Honert. Subbiah keerde de inzet, maar zag de trefzekere Van den Honert de terugspringende bal alsnog in het doel lepelen.

Vlak voor de doelwisseling kreeg India loon naar werken. De derde Indiase strafcorner werd uitgevoerd in een variant die een dag eerder de zege op Zuid-Korea had ingeleid. Hoewel de videobeelden het raadsel van het Aziatische handigheidje hadden opgelost, liet de Nederlandse afweer zich toch verrassen door de push van Fereira.

In het eerste kwartier van de tweede helft speelde Nederland eindelijk met de hartstocht die Oltmans in de pauze had geëist. India boog diep onder de pressie van de in hoog tempo combinerende Nederlanders. Linkshalf Bovelander joeg de bal uit een vrije slag dwars door de cirkel waarop verdediger Klein-Gebbink zijn fraaie stoptechniek demonstreerde om vervolgens hard en hoog raak te slaan.

Aan het Nederlandse offensief kwam een abrupt einde toen voorstopper Poortenaar voor vijf minuten naar de strafbank werd gestuurd omdat hij zich voor de tweede keer aan de lastige spits Pillay had vergrepen. Met een man minder raakte Nederland opnieuw in de verdrukking, totdat een rush van de imponerende Klein-Gebbink uitkomst bood.

De linksback dwong een kwartier voor tijd diep op de Indiase helft een vrije slag af en wederom werd de bal met enorme vaart door Bovelander de cirkel ingestuurd. Met een flitsende armbeweging wijzigde de jonge, veelbelovende invaller De Nooijer de koers van de bal die zich in de plank achter Subbiah boorde.

Een discutabele strafbal, benut door Ahmed, dreef Nederland nog even in het nauw, maar een late treffer van Van den Honert maakte het uitzicht op een plaats in de halve eindstrijd bijzonder riant. Twee minuten voor tijd sleepte de trefzekere spits zijn zevende doelpunt van het toernooi uit een prachtig uitgevoerde strafcorner.

Dat Nederland slechts twee korte hoekslagen wist af te dwingen in het felle gevecht met India was illustratief voor de pittige tegenstand. Floris-Jan Bovelander, die met een gezwollen jukbeen ('Ze hebben mij aardig te grazen gehad') uit de strijd kwam, was er blij mee. 'Omdat het te lang geleden was dat wij flink op de proef werden gesteld. Als team kunnen we met deze ervaring alleen maar ons voordeel doen. Bovendien ben ik blij dat een schitterend hockeyland als India op de weg terug naar de wereldtop is.'

De demonstrerende sikhs, leden van het Australische sikh-comité en de internationale jeugdfederatie van sikhs, waren een geheel andere mening toegedaan. Zij betoogden dat de hockeywereld zich moet schamen voor een team als India 'dat het speeltuig is van een man die onze broeders vermoordt en onze zusters verkracht'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden