Demonstratieverbod in Guinee na rellen

Amsterdam De overgangsregering van Guinee heeft een demonstratieverbod afgekondigd. Aanleiding zijn de schermutselingen dit weekeinde in de hoofdstad Conakry tussen aanhangers van de twee kandidaten die komende zondag meedoen aan de presidentsverkiezingen....

Sympathisanten van ex-premier en favoriet Cellou Dalein Diallo en van oppositieveteraan Alpha Condé begonnen elkaar zaterdag met stenen te bekogelen in enkele wijken van Conakry. Zondag verspreidden de rellen zich, waarbij een van Condé’s aanhangers werd doodgeschoten en het kantoor van diens partij RPG in de wijk Hamdallaye werd vernield, verklaarde de RPG. Diallo’s partij ontkent dat een van haar aanhangers heeft geschoten. Beide partijen wijzen naar elkaar als initiators van het geweld.

Condé is favoriet voor de tweede ronde van de verkiezingen, na bij de eerste ronde bijna 44 procent van de stemmen te hebben gekregen. Diallo, die ruim 18 procent kreeg, zal de overwinning echter bijna zeker opeisen, verwachten waarnemers. Hij zal zich daarbij beroepen op de aanhangers van kandidaten die bij de eerste ronde afvielen, die in meerderheid achter hem zouden staan. Begin september verklaarden beiden geschillen over de uitslag alleen via de rechter uit te vechten.

Sinds de eerste ronde op 27 juni, is de vrees toegenomen voor etnisch geweld. Diallo is een Peul, de grootste etnische groep in het land, die echter nooit een president leverde. Condé voerde tientallen jaren oppositie, maar is een Malinke. Leden van deze etnische groep zijn ruim vertegenwoordigd in het leger. Zij domineerden ook de militaire junta die de macht greep na het overlijden van de autocratische leider Lansana Conté in december 2008. Recente uitspraken van Condé hebben die vrees niet weggenomen. ‘Mijn strijd richt zich niet tegen de Peul, maar tegen een maffiabende die het land wil overnemen’, zei hij op 11 augustus.

De verkiezingen zijn de eerste sinds Guinee in 1958 onafhankelijk werd van Frankrijk. Zij worden in de regio met argusogen gevolgd. Als ze slagen, kan het veel rijkere Ivoorkust de eigen verkiezingen moeilijk opnieuw uitstellen. De presidentsverkiezingen in dit buurland van Guinee staan gepland voor 31 oktober, na zes keer te zijn uitgesteld.

De eerste ronde verliep relatief voorspoedig. Wel zijn vorige week de voorzitter van de kiescommissie en diens rechterhand tot een jaar cel veroordeeld, wegens ongeregeldheden en fraude. Het hooggerechtshof had eerder de uitslagen in vijf kiesdistricten afgekeurd wegens fraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden