Demonstraties na aanklacht Morsi

De gevreesde veldslag tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president leek vrijdag uit te blijven.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohammed Morsi zijn vrijdag in Caïro en andere Egyptische steden massaal de straat op gegaan - enkele honderdduizenden demonstranten kwamen in het hele land op de been.

De voormalige president, die op een onbekende plek verblijft sinds het leger hem op 3 juli heeft afgezet, kreeg vrijdagochtend een strafrechtelijke aanklacht voor zijn kiezen van een onderzoeksrechter. Hem wordt betrokkenheid verweten bij het organiseren van een gevangenisuitbraak in 2011, toen hij zelf vastzat. Veertien gevangenisbewaarders kwamen daarbij om het leven. Ook wordt hem spionage voor de Palestijnse Hamas-beweging in de schoenen geschoven.

Ondanks die zware aanklachten aan het adres van Morsi, waarmee de autoriteiten olie op het vuur gooiden in een toch al gespannen situatie, bleef het op straat lange tijd betrekkelijk rustig. In Alexandrië vielen vijf doden en tientallen gewonden bij clashes tussen voor- en tegenstanders van Morsi en ook uit andere steden kwamen meldingen van gewonden. Maar de grote veldslag die alom werd gevreesd, leek vrijdagavond laat uit te blijven.

Ter verklaring werd op het grote aantal militairen op straat gewezen - het leger had op diverse strategische punten in steden blokkades aangebracht om clashes tussen voor- en tegenstanders van Morsi te vermijden.

De rol van het leger was sowieso groot, want legerleider Abdul-Fattah el-Sisi, die ook minister van Defensie in de interim-regering is, had tot de demonstraties opgeroepen. Die moeten hem 'een mandaat' van de bevolking geven om 'de strijd tegen het terrorisme' te kunnen aanbinden, zei hij woensdag.

De Moslimbroederschap zag daarin een directe bedreiging. Generaal el-Sisi stelde de beweging donderdag een ultimatum: tot zaterdag hebben de leden ervan de kans de nieuwe interim-regering te accepteren en zich neer te leggen bij nieuwe verkiezingen.

Tegelijkertijd werden tegen diverse leiders arrestatiebevelen uitgebracht. Een dag later volgde de aanklacht tegen Morsi, waarmee alsnog werd gerechtvaardigd waarom de afgezette president inmiddels al wekenlang vastzit.

De strafklacht kwam direct na een oproep van VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon op donderdagavond, die duidelijkheid over het lot van Morsi eiste. Hij moet worden vrijgelaten of er moet een aanklacht komen, zo luidde de eis van de VN-topman.

Op het hoogste politieke niveau, regering en legertop, werd tot het laatste besloten, waarna de dagvaarding aan een onderzoeksrechter werd overgelaten.

De aanklacht werd vrijdag onmiddellijk verworpen door de Moslimbroederschap. Die eist onverkort Morsi's terugkeer in zijn ambt. Een woordvoerder noemde de verwijten aan de afgezette president 'het bankroet van de leiders van een bloedige coup. Egyptenaren wijzen de terugkeer naar een dictatoriale politiestaat met repressie, tirannie en diefstal af'.

Woordvoerder Moslimbroederschap

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden