Demonstraties in door aardbeving getroffen Noord-Marokko

In de Noord-Marokkaanse streek die eerder deze week door een aardbeving is getroffen, hebben donderdag gedupeerden tegen de overheid gedemonstreerd. De betogers uitten hun onvrede over de in hun ogen slechte hulpverlening door de autoriteiten...

ANP

Een deel van de demonstranten in de stad viel overheidskantoren aan. De betogers uitten hun onvrede over de in hun ogen slechte hulpverlening door de autoriteiten. Zij stellen dat de regering in Rabat onvoldoende adequaat op de natuurramp reageerde.

De overlevenden klagen over een gebrek aan hulpgoederen. Opnieuw moesten duizenden personen de nacht in de openlucht doorbrengen. Op het vliegveld van al-Hoceima plunderden mensen vrachtwagens met matrassen, dekens en tenten die daar stonden te wachten om naar de getroffen dorpen in de buurt te rijden. Ook in onder meer het dorp im-Zouren zouden bewoners hulpgoederen hebben gestolen.

In Tammazint, een dorp in het Rifgebergte dat door het natuurgeweld werd weggevaagd, protesteerden honderden slachtoffers tegen 'opgeblazen bureaucraten' die hun plicht zouden verzaken. 'Onze gemeenteraadsleden wonen in grote huizen aan de zee in al-Hoceima twintig kilometer verderop. We hebben hen al twee dagen niet gezien', klaagde een activist. Samen met acht andere personen vormde hij een noodcomité dat het dorpsbestuur op zich nam.

Tijdens de spontane manifestaties tegen de regering werd de regio getroffen door een zware naschok van 5,3 op de schaal van Richter, twee dagen na de beving die meer dan 570 mensen het leven kostte. Volgens de eerste berichten vielen er door de naschok geen gewonden.

De reddingsoperaties in het gebied gelden als afgerond. Het aantal doden staat nu min of meer vast, zo meldde de coördinator van de Europese hulp- en reddingsteams in de regio.

Een vertegenwoordiger van de hulporganisatie Rode Halve Maan in Marokko verklaarde daarentegen dat de zoektocht naar overlevenden nog zeker tot dinsdag zal duren. Volgens hem is een periode van een week de internationale norm.

Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team helpt sinds woensdagavond mee met het verdelen van hulpgoederen. Volgens een woordvoerder verricht het team hand- en spandiensten op het vliegveld van al-Hoceima en zal het team vermoedelijk niet meer zoeken naar slachtoffers. De hulpverleners zagen de plunderingen, maar zij waren niet persoonlijk getroffen.

Het team ging naar Marokko om naar gewonden en dodelijke slachtoffers te zoeken onder het puin van ingestorte gebouwen. USAR was van plan tien dagen te blijven, maar de zegsman sluit niet uit dat de hulpverleners eerder terugkomen.

Het USAR-team, dat onder Binnenlandse Zaken valt, is op verzoek van de regering gestuurd. De bijstandseenheid voor hulp bij rampen in binnen- en buitenland bestaat uit veertig mensen, vier honden en reddingsmaterieel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden