Demonstraties Den Haag mogen onder voorwaarden doorgaan

De vijf aangekondigde demonstraties in Den Haag mogen op 20 september plaatsvinden, maar onder voorwaarden. Dit heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vandaag laten weten. Pro Patria en de NVU, twee van de organisaties die de betogingen hebben aangekondigd, zijn van plan wegens de beperkingen naar de rechter te stappen.

Redactie
Demonstranten tijdens de Mars van de vrijheid tegen moslimradicalen en anti-semitisme. De anti-IS-demonstratie werd georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria noemt. Beeld anp
Demonstranten tijdens de Mars van de vrijheid tegen moslimradicalen en anti-semitisme. De anti-IS-demonstratie werd georganiseerd door een groep Hagenaars die zich Pro Patria noemt.Beeld anp

Eerdere demonstraties in Den Haag liepen uit de hand. Tijdens demonstraties ter faveure van IS werden anti-semitische leuzen gescandeerd. Tijdens een demonstratie tegen moslimextremisme werden stenen gegooid door tegendemonstranten.

Om te voorkomen dat nieuwe demonstraties uit de hand lopen, hebben de vijf demonstrerende groepen specifieke demonstratielocaties toegewezen gekregen, die 'voldoende fysiek van elkaar gescheiden zijn' en niet in woonwijken liggen of door straten voeren. 'Dit om de veiligheid van de deelnemers van de verschillende demonstraties en het reguliere publiek in de directe omgeving te kunnen waarborgen en het risico op wanordelijkheden en verkeersproblemen te kunnen inperken', schrijft Van Aartsen.

Niet in Schilderswijk
De organisaties Pro Patria (voor het vaderland), de extreem-rechtse NVU en de extreem-linkse AFA mogen niet door de Schilderswijk en andere wijken in Den Haag lopen, zoals zij wel hadden gewild. Pro Patria en de NVU mogen op twee plaatsen op de Koekamp demonstreren, de AFA mag op Plein 1813 betogen.

De twee organisaties hebben laten weten het besluit bij de rechter te zullen aanvechten. NVU-partijvoorzitter Constant Kusters laat weten dat hij het besluit van de gemeente 'onaanvaardbaar' vindt. 'We willen gewoon demonstreren in de Schilderswijk. De Koekamp ken ik al'.

Pro Patria gaat er naar eigen zeggen van uit dat de optocht door de Schilderswijk en Transvaal gewoon kan doorgaan. 'We zullen onze bijna 1000 deelnemers niet in de kou laten staan, aldus de organisatie. Wanneer de zaak dient, weet de organisatie nog niet.

De andere organisaties die willen demonstreren zijn de Muslim Defence League Holland en Internet Against VVS (de IAVVS, een initiatief van GeenStijl). Eerstgenoemde mag betogen op het Spuiplein. De IAVVS, die wil betogen tegen het verticaal filmen met de mobiele telefoon, moet op de Koekamplaan blijven.

'Niet onder controle'
Volgens de gemeente had Pro Patria een deel van haar achterban niet onder controle. Zo liepen er demonstranten mee die hun gezicht hadden bedekt. Dat was tegen de afspraken. Ook maakten demonstranten ruzie met bezoekers van een koffiehuis, waar de politie een eind aan moest maken. Even later moest de ME ingrijpen om een confrontatie met een groep jongeren uit de Schilderswijk te voorkomen.

Bij die optocht liepen ook ongeveer 25 supporters van ADO Den Haag mee. Zij zijn bij de politie bekend als leden van de harde kern. Hun 'negatieve gedrag heeft mede geleid tot het ontstaan van de wanordelijkheden', zegt de gemeente. De ADO-supporters doen waarschijnlijk ook mee op 20 september.

Streetrave in Utrecht
Actievoerders organiseren op 20 september in Utrecht een zogenoemde 'streetrave' tegen de demonstraties die in Den Haag worden gehouden. Onder de naam Partijtje voor de Vrijheid willen de Utrechtse demonstranten 'een statement tegen racisme en intolerantie' maken.

De Utrechtse demonstratie trekt met geluidswagens en spandoeken door het centrum van de stad. In Den Haag heeft het Comité tegen Racisme een tegendemonstratie georganiseerd. Het is de bedoeling dat deze actievoerders later naar Utrecht reizen om zich aan te sluiten bij het Partijtje voor de Vrijheid. De organisatie rekent op minstens duizend demonstranten.

De politie controleert de anti-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus. Beeld anp
De politie controleert de anti-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk op 10 augustus.Beeld anp
Demonstranten pakken een Israelische vlag af van oud-PVV raadslid Paul ter Linden (M) tijdens de Mars van de vrijheid. Beeld anp
Demonstranten pakken een Israelische vlag af van oud-PVV raadslid Paul ter Linden (M) tijdens de Mars van de vrijheid.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden