Update

Demonstratie Museumplein rustig verlopen

Bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam tegen de omstreden anti-islamfilm 'Innocence of Muslims' hebben zich zondag geen incidenten voorgedaan. De politie laat weten dat de manifestatie zonder incidenten is verlopen.

Beeld ANP

Enkele tientallen demonstranten hadden zich rond een uur of drie verzameld niet ver van het Amerikaanse consulaat. Sommigen hadden een vlag of een spandoek bij zich met teksten. De actie duurde tot ongeveer 17.00 uur. Er was ook veel politie aanwezig.

Het Amerikaanse consulaat dat gevestigd is aan het Museumplein adviseerde vrijdag Amerikanen om zondag weg te blijven van het plein.

Shariah4Belgium
De radicale beweging Shariah4Belgium riep op de website mensen op om zondag te gaan protesteren bij het Amerikaanse consulaat op het Museumplein. 'Protest ter verdediging van onze geliefde profeet' staat er te lezen, en 'Wees massaal aanwezig!'.

De demonstratie niet ver van het Amerikaanse consulaat dat op het Museumplein is gevestigd, gebeurde onder toeziend oog van de politie. Er waren ook agenten te paard aanwezig.

De manifestatie op het Museumplein is niet het eerste protest in Nederland tegen de omstreden film. Vrijdag vond er ook al een demonstratie plaats op de Dam. Die zou eerst gehouden worden op het Museumplein. Het consulaat besloot daarom vrijdag uit voorzorg eerder te sluiten.

Het consulaat adviseerde Amerikanen om zondag weg te blijven van het Museumplein. 'Innocence of Muslims' is in de Verenigde Staten gemaakt en heeft wereldwijd in moslimkringen tot felle protesten geleid.

Geert Wilders
Ook Geert Wilders liet van zich horen. De PVV-leider zette zaterdag de film online op zijn eigen site. 'Verdedigen van de vrijheid van meningsuiting is het grootste goed. Ook tegen hen die er met geweld op reageren. Dus publiceren en linken', was de boodschap van Wilders. Korte tijd nadat bekend was geworden dat Wilders het filmpje online had gezet, raakten zijn eigen site en die van de PVV onbereikbaar. 'Een hack of te druk?', vroeg de PVV-leider zich aanvankelijk af. Het bleek later op de avond echter geen hack, zei hij, maar het gevolg van de belangstelling.

Rellen
Volgens Belgische media zit Shariah4Belgium ook achter de rellen in Borgerhout bij Antwerpen van zaterdagavond. Daar werden 230 mensen opgepakt bij een betoging tegen de omstreden film.

In Brussel en Sint-Joost-ten-Node zijn zondagmiddag een dertigtal personen opgepakt die wilden betogen, dat meldden de woordvoerders van de politiezones Brussel Hoofdstad/Elsene en Brussel Noord. Het ging om manifestaties die onaangekondigd en niet toegelaten waren.

Justitie in België onderzoekt of de radicaalislamitische organisatie zich schuldig maakt aan terrorisme. Shariah4Belgium zou via het internet jongeren ronselen voor de islamistische strijd in bijvoorbeeld Jemen, Somalië of Afghanistan. Tegen de beweging loopt al een onderzoek wegens het aanzetten tot haat. België overweegt de omstreden beweging te verbieden. Onlangs werd de leider tot 6 maanden cel veroordeeld, omdat hij zich onder meer schuldig maakte aan het aanzetten tot haat en geweld.

Amerika
In de buurt van de Amerikaanse ambassade in Parijs kwamen ongeveer 250 moslims bijeen. Ze raakten slaags met agenten. De politie pakte zo'n 100 betogers op. De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de demonstratie. De regering wil optreden om herhaling te voorkomen.

In Frankrijk wonen ongeveer 4 miljoen moslims, de grootste islamitische gemeenschap in de Europese Unie. Ook in Londen was een moslimprotest. Ongeveer 300 mensen protesteerden bij de Amerikaanse ambassade in de Britse hoofdstad. Ze riepen leuzen als 'Allah is groot' en droegen spandoeken met onder meer de tekst 'Dood aan Amerika'.

In Turkije blijft het ondertussen opvallend rustig. Er was een kleine demonstratie tegen de film in Istanbul, maar die verliep vreedzaam. Washington heeft Turkije zelfs gevraagd te helpen Arabische moslims tot rust te brengen.

Badr Moskee
Ook in Nederland doet de organisatie geregeld van zich spreken. Anderhalve week geleden verstoorden aanhangers een verkiezingsbijeenkomst in de Badr Moskee in Amsterdam. Vorige jaar bekogelden enkele tientallen aanhangers de Canadese schrijfster en activiste Irshad Manji, die voor modernisering van de islam pleit, met eieren.

De Nederlandse afdeling heeft onder meer Geert Wilders impliciet met de dood bedreigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden