Demonstratie in Rusland hardhandig uiteen geslagen

De Russische politie heeft zaterdag met harde hand een demonstratie opgebroken in de stad Nizjny Novgorod. Honderden activisten zijn opgepakt, zei organisator Natalja Morar....

AP

De autoriteiten hadden geen toestemming gegeven voor de geplande demonstratie op een plein in het centrum van Nizjny Novgorod, in Centraal-Rusland. Honderden agenten hadden het plein afgesloten, maar honderden activisten slaagden er niettemin in dicht bij het plein te demonstreren. Agenten sleurden hen daarop busjes in en voerden hen af naar politiebureaus. Onder de arrestanten bevinden zich tientallen journalisten uit binnen- en buitenland, zei Morar.

Fotograaf van het persbureau AP Ivan Sekretarev werd na een uur vrijgelaten. De politie zei dat er sprake was geweest van een vergissing. Er zijn dertig arrestaties verricht, voor het houden van een niet-geautoriseerd protest, zei de politie tegen het persbureau AP. De autoriteiten hadden de activisten alleen toestemming verleend om op een locatie ver buiten het centrum bijeen te komen.

Volgens Morar werden honderden activisten op weg naar de demonstratie uit treinen en bussen gehaald. Onder hen was Marina Litvinovitsj, een medewerkster van oud-wereldkampioen schaken Gari Kasparov, die zich heeft ontpopt tot een fel criticus van president Vladimir Poetin. De politie gaf volgens Kasparovs actiegroep Verenigd Burgerfront als reden op voor de arrestatie van Litvinovitsj dat het voertuig waarin zij zich bevond als gestolen is opgegeven.

Twee organisatoren zijn opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten, zei Morar. Ze zouden pamfletten hebben uitgedeeld met daarop instructies over hoe je een terrorist wordt.

Het protest was gericht tegen lokale misstanden op het gebied van huisvesting en milieu, maar de demonstranten beschuldigen tevens het Kremlin van onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en van het tegengaan van eerlijke verkiezingen. In december hebben in Rusland parlementsverkiezingen plaats en volgend jaar wordt een nieuwe president gekozen.

Politieagenten voeren een fotografe af tijdens de demonstratie van de Russische oppositie in Nizhny Novgorod. De Russische autoriteiten lieten, volgens de organisatoren, de demonstratie op gewelddadige wijze beëindigen. Het was de tweede demonstratie in korte tijd die zo een einde kreeg. (AP) Beeld AP
Politieagenten voeren een fotografe af tijdens de demonstratie van de Russische oppositie in Nizhny Novgorod. De Russische autoriteiten lieten, volgens de organisatoren, de demonstratie op gewelddadige wijze beëindigen. Het was de tweede demonstratie in korte tijd die zo een einde kreeg. (AP)Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden