Demonstratie extreem-rechts tegen pedofilie

De extreem-rechtse Nationale Alliantie wil op zaterdag 27 mei in Amsterdam demonstreren tegen Martijn, de vereniging die opkomt voor de belangen van pedofielen....

ANP

De Nationale Alliantie wil de protestactie houden in de buurt van het Muiderpoortstation waar Martijn volgens hen is gevestigd, aldus een woordvoerder donderdag. Hij rekent op vijftig tot honderd sympathisanten.

Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Cohen laat weten dat demonstraties ‘in principe nooit op voorhand worden verboden’. De gemeente Amsterdam gaat op korte termijn overleggen met de Nationale Alliantie over tijd en plaats. ‘Zodat er geen problemen op het gebied van openbare orde zouden kunnen ontstaan.’

De Nationale Alliantie vindt het ‘een slechte zaak dat een vereniging als Martijn al meer dan twintig jaar bestaansrecht heeft’. De groepering is ook in gesprek met enkele andere organisaties over mogelijke deelname aan de demonstratie, zoals de beheerders van een antipedofielenwebsite.

In 2003 wilde het Actiecomité Stop Martijn, een bundeling van vijf organisaties die zich keren tegen pedofilie, ook demonstreren in Amsterdam. Tot het actiecomité behoorden onder andere de Rotterdamse partij Nieuw Rechts en de Nieuwe Nationale Partij (NNP).

Cohen gaf aanvankelijk toestemming, maar verbood de actie op het laatste moment toen een groep anti-fascisten bij het Centraal Station slaags raakte met de demonstranten.

De Nationale Alliantie wil dat de gemeente Amsterdam ‘instaat voor de veiligheid’, aldus de woordvoerder. ‘Zodat het niet zo'n chaos wordt als destijds.’ Hij zegt te hopen dat linkse activisten zich dit keer afzijdig houden. De demonstranten willen spuitbussen meenemen om aanvallers te markeren, zodat ze makkelijk zijn aan te houden voor de politie.

Martijn heeft geen problemen met de demonstratie, laat een zegsman weten. ‘Zolang ze het maar op neutraal terrein doen.’ De club vindt het verkeerd als linkse activisten de confrontatie gaan opzoeken. De vereniging is al een paar jaar weg uit het kantoor in Amsterdam-Oost omdat de huur te hoog werd, laat de woordvoerder verder weten. Ze hebben daar alleen nog een postadres.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden