Demonstratie Ceulemans bijna perfect

Hij heeft als vijfenzestig-plusser de leeftijd waarop je niet meer aan topsport denkt. Maar voor Raymond Ceulemans geldt dat natuurlijk niet....

In zijn zevende jeugd drentelt Ceulemans als vanouds met zijn korte beentjes rond de biljarttafels. Zo'n open NK is hem op het lijf geschreven. Dan kan hij weer even laten zien wat driebanden is, een spelletje waarin je best mag verdedigen maar waarin het de bedoeling is meer caramboles te maken dan de tegenstander.

Dat ondervinden bijna al zijn opponenten in Barendrecht. Alleen Torbjörn Blomdahl, de andere grootheid die zoveel heeft gewonnen en met veertig jaar gemakkelijk Ceulemans' zoon zou kunnen zijn, weet zondagmiddag in de finale het antwoord. Maar gemakkelijk gaat het de Zweed niet af. Pas na veel tegenstribbelen buigt de maestro, met 15-12 in de vijfde set.

Bovendien boekt Ceulemans een extra succesje in Barendrecht, waar hij slechts met een wildcard kan worden toegelaten. De tweede prijs levert hem 1600 euro op (Blomdahl krijgt voor zijn eerste plaats duizend euro meer), maar door zijn verbluffende serie van vijftien in de eerste beurt van de tweede set tegen Eddy Leppens int hij ook de superpremie van 4545 euro.

Een handvol auto's heeft Ceulemans op deze manier al 'verdiend'. Het zijn de leuke bijzaken in een loopbaan die hem om maar wat te noemen de titel sportman van het jaar in België en onlangs het ridderschap opleverden.

Hoe sterk Ceulemans mentaal nog is, bewijst hij bij het veertiende punt van de moneyreeks. Een oudere vrouw wil dit kunststukje van heel dichtbij zien, vergeet haar stoelzitting uit te klappen, valt half en stoot een reclamebord om. Ceulemans, die gelukkig een time-out heeft aangevraagd, blijft onverstoorbaar, lost het moeilijke stootbeeld op en scoort nogmaals.

Dick Jaspers staat op de slotdag in het bijprogramma. Zijn toernooi eindigt zaterdagavond, tegen het middernachtelijk uur. De partij tussen de Brabander en Blomdahl in de halve finale is het hoogtepunt van de driedaagse. Een zinderend gevecht dat lang duurt maar niet verveelt of langdradig wordt. Toeschouwers zijn er op dit late uur nauwelijks meer, en dat is jammer.

Het wordt een vijfsetter, met drie maal 15-14. Ook in de beslissende set is er slechts één carambole verschil. Jaspers, knap teruggekomen na een achterstand van 2-0 in sets, lijkt zelfs op weg naar een stunt, maar struikelt in de slotfase toch.

Zo blij is de Zweed over zijn zwaarbevochten zege dat hij met een indianenkreet zijn vijftiende punt begroet en zich zelfs even op de tafel laat vallen. De winst op Ceulemans een dag later, goed voor zijn zesde titel, viert Blomdahl veel ingetogener.

Na de enerverende strijd tegen Blomdahl zit Jaspers er zaterdagnacht uitgeblust bij. 's Ochtends om elf uur is hij voor het eerst in actie gekomen, tegen aartsrivaal en wereldkampioen Marco Zanetti, die hij overigens gemakkelijk verslaat. Dertien uur later, na eerst een moeizame overwinning in de kwartfinale op de Turk Tayfun Tasdemir en het nipte verlies tegen Blomdahl kan hij zijn keu pas uit elkaar schroeven. 'Ik ben doodmoe en ik baal natuurlijk', aldus Jaspers.

Nog erger vindt hij het dat hij nu de eindstrijd van zondag, en dus de rechtstreekse tv-uitzending, misloopt. 'Het is wreed om zo te verliezen, maar dat is topsport. En dan moet ik zondagmiddag alweer hier zijn om voor de derde plaats te spelen.' Die klus klaart Jaspers tegen de Belg Eddy Merckx.

Daarna volgt hij met enige jaloezie de verrichtingen van Blomdahl en Ceulemans in de grote finale. Zijn collega's zijn vermoeid, de eindstrijd is een anti-climax. Het is een troost voor Jaspers, zij het een hele schrale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.