Demonstranten tegen Poetin schuldig geacht aan geweld

Een rechter in Moskou heeft vrijdag acht Russen die twee jaar geleden deelnamen aan betogingen tegen president Poetin schuldig bevonden aan geweld tegen de politie. Maandag zal hun straf bekend worden gemaakt. De aanklagers hadden celstraffen van vijf tot zes jaar geëist.

REUTERS

MOSKOU - Critici beschouwen het vervolgen van de acht, die zeggen onschuldig te zijn, als een politiek proces. Ze vrezen dat de zaak door Poetin wordt aangegrepen om nog eens duidelijk te maken dat hij geen verzet tegen zijn bewind duldt. Het Kremlin ontkent de rechtspraak te gebruiken als politiek drukmiddel.

Bij het zwaar bewaakte gerechtsgebouw, waar zich een menigte medestanders had verzameld, liep de spanning tussen betogers en politie hoog op. De politie verrichtte tweehonderd arrestaties, volgens een woordvoerder vanwege het verstoren van de openbare orde. Onder de demonstranten bevonden zich Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina van de vrouwengroep Pussy Riot en de oppositieleider Alexej Navalny, die eerder werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van vijf jaar.

De acht - zeven mannen en een vrouw - zijn veroordeeld omdat ze de politie zouden hebben aangevallen tijdens rellen op 6 mei 2012. Dat was een dag voordat Poetin voor een derde ambstermijn werd beëdigd als president. Tegenstanders van het Kremlin zeggen dat de politie verantwoordelijk was voor het geweld, dat uitbrak nadat zij het Bolotnajaplein had afgesloten. Op dat plein, vlakbij het Kremlin, hadden zich tienduizenden betogers tegen Poetin verzameld.

Familieleden van de veroordeelden vrezen dat de kans op een langdurige straf groter is geworden door het recente geweld in Oekraïne. Met zware straffen zouden de Russische autoriteiten willen laten zien dat zij geweld tegen de politie niet dulden.

'Dit proces is een poging om de mensen bang te maken', zei de moeder van een 21-jarige veroordeelde jongen. 'Het lijkt me dat we met alle gebeurtenissen in Oekraïne niets goeds kunnen verwachten.'

Voormalig tycoon Michail Chodorkovski liet in een verklaring weten er niet aan te twijfelen dat het vonnis 'wraakzuchtig en wreed' zal zijn. Hij bracht meer dan tien jaar door in de gevangenis en verblijft in Zwitserland. Net als twee leden van Pussy Riot werd hij vrijgelaten aan de vooravond van de Olympische Winterspelen, het prestigeproject van Poetin. Kennelijk met de bedoeling om goodwill te kweken in het buitenland, zeggen de critici.

Critici van president Poetin zeggen dat het proces tegen de acht betogers puur politiek is. De strafmaat zal 'wraakzuchtig en wreed zijn'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden