Demonstranten in Georgië laten zich niet verjagen

De Georgische politie heeft woensdagmorgen vroeg demonstranten verjaagd van de plek bij het parlementsgebouw waar al dagen achtereen tegen president Michail Saakasjvili wordt betoogd, maar de demonstranten lieten zich niet afschrikken en keerden enkele uren later terug...

AP

Ongeveer honderd demonstranten waren 's nachts achtergebleven voor het parlement, waar de afgelopen dagen duizenden om het vertrek van de president hebben geroepen. Niet lang nadat de politie had ingegrepen werd er opnieuw gedemonstreerd, dit keer door zeker duizend mensen. Bij het aanvankelijke ingrijpen werden twee arrestaties verricht.

Roep om vertrek Saakasjvili
De protesten begonnen vrijdag. Toen kwamen meer dan vijftigduizend mensen bijeen. Aanvankelijk betoogden zij tegen het uitstellen van de verkiezingen en veranderingen in het kiesstelsel, maar al gauw werd om het vertrek van Saakasjvili geroepen.

De politie gebruikte geen wapenstokken tegen de demonstranten, zei Ivlian Chaindrava, leider van de oppositionele Republikeinse Partij. Wel werd een van de oppositieleiders, Zoerab Marakvelidze, geschopt.

Marakwelidze werd gearresteerd, evenals Chaindriva's broer Georgi Chaindriva, een voormalige bondgenoot van Saakasjvili. De twee behoren tot een groep oppositieleiders die een hongerstaking hebben aangekondigd om hun eisen kracht bij te zetten.

Rozenrevolutie
De demonstraties tegen Saakasjvili worden gehouden op plek waar vier jaar geleden de Rozenrevolutie zich afspeelde, waarin Saakasjvili een belangrijke rol speelde en die tot het aftreden van oudgediend president Edoeard Sjevardnadze leidde. Veel van de tegenstanders van Saakasjvili zijn net als hijzelf voor nauwere banden met de Verenigde Staten en Europa en voor het verkleinen van de invloed van Rusland.

Ook de economie vormt niet de aanleiding tot de protesten, die is onder Saakasjvili alleen maar gegroeid. Wat zijn tegenstanders Saakasjvili verwijten is dat hij zich te weinig zou aantrekken van de wet en totalitaire neigingen zou hebben.

Democratie
'Ik roep alle landen, vrienden van Georgië, de Verenigde Staten, op: alstublieft, maak deze regering duidelijk wat democratie is', zei Salome Zoerabisjvili, voorheen minister van Buitenlandse Zaken onder Saakasjvili, maar nu lid van de oppositie, woensdag tegen de naar het parlement teruggekeerde demonstranten.

Het verzet tegen Saakasjvili groeide toen in september oud-minister van Defensie Irakli Okroeasjvili werd gearresteerd, kort nadat hij de president van corruptie en een moordcomplot had beschuldigd. Na zijn beschuldigingen te hebben ingetrokken kwam Okroeasjvili vrij, maar deze week zei hij dat hij zijn beschuldigingen onder dwang heeft ingetrokken.

Georgische agenten, in gele regenjassen, hebben voor het parlementsgebouw in Tbilisi hekken geplaatst om de protesten tegen de regering op te breken. De politie heeft woensdagochtend de demonstranten verjaagd, die al dagen achtereen het vertrek van president Saakasjvili eisen, maar enkele uren later keerden de betogers weer terug op het plein (AFP) Beeld AFP
Georgische agenten, in gele regenjassen, hebben voor het parlementsgebouw in Tbilisi hekken geplaatst om de protesten tegen de regering op te breken. De politie heeft woensdagochtend de demonstranten verjaagd, die al dagen achtereen het vertrek van president Saakasjvili eisen, maar enkele uren later keerden de betogers weer terug op het plein (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden