Demonstranten in Barcelona tegen onafhankelijkheid Catalonië: 'stem van de zwijgende meerderheid'

In Barcelona zijn zondag honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Op verzoek van de Catalaanse burgerorganisatie SCC droegen de demonstranten Spaanse, Catalaanse en Europese vlaggen om eenheid uit te stralen. Met spandoeken en leuzen riepen de betogers politici op hun verstand te gebruiken en in gesprek met elkaar te gaan. Ondertussen sprak premier Rajoy dreigende taal.

Buitenlandredactie
Demonstranten in Barcelona tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Beeld afp
Demonstranten in Barcelona tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.Beeld afp

De Peruviaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa waarschuwde in een toespraak voor nationalistische passie. 'Passie die aangewakkerd wordt door fanatisme of racisme kan hevig en destructief zijn, zo laten de kadavers van de geschiedenis zien. Geen enkele onafhankelijke samenzwering in Catalonië kan de Spaanse democratie vernietigen.'

Volgens Spaanse media was het de grootste protestbijeenkomst sinds de opmars van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, die vorige week zondag resulteerde in het omstreden referendum en Spanje in de grootste politieke crisis in decennia heeft gestort.

Demonstranten uit de verste uithoeken van Spanje waren volgens de organisatie afgereisd naar de Catalaanse hoofdstad om 'de stem van de zwijgende meerderheid te laten klinken', zoals het werd verwoord op Twitter.

Ook zaterdag waren al protestmarsen in zowel Barcelona als Madrid waarin politici werden opgeroepen de crisis te bezweren. Voor het stadhuis in Barcelona scandeerden de demonstranten, in het wit gekleed en met witte ballonnen, leuzen als 'minder haat', 'meer dialoog' en 'minder testosteron'.

'Spanje houdt van Catalonië.' In Madrid werd zaterdag gedemonstreerd tegen Catalaanse onafhankelijkheid. Beeld getty
'Spanje houdt van Catalonië.' In Madrid werd zaterdag gedemonstreerd tegen Catalaanse onafhankelijkheid.Beeld getty

Felle internationale kritiek

Veel Spanjaarden vrezen verdere escalatie na het omstreden referendum van vorige week zondag over de onafhankelijkheid van de Spaanse deelstaat Catalonië. Het referendum dat door de regering in Madrid als 'illegaal' was bestempeld, werd met harde hand verstoord - hetgeen premier Rajoy op felle internationale kritiek kwam te staan. Dit weekeinde herhaalde Rajoy in een interview met de Spaanse krant El Pais dat zijn regering 'nooit zal toestaan' dat Catalonië zich afsplitst van Spanje.

Bij het referendum stemde weliswaar 90 procent van de Catalanen voor onafhankelijkheid, maar de opkomst bedroeg slechts 43 procent. Daarnaast bestaat er ook bij de voorstanders veel twijfel of de deelstaat zich nu werkelijk moet afscheiden van Spanje of gewoon meer autonomie moet nastreven. Zelfs Artur Mas, als oud-premier van Catalonië voorvechter van onafhankelijkheid, waarschuwde in de Financial Times van zaterdag dat de regio nog niet klaar is voor 'echte onafhankelijkheid'. Ook het dreigement van grote bedrijven en banken om zich buiten Catalonië te vestigen heeft veel Catalanen angst aangejaagd.

Dinsdag komt het Catalaanse parlement bijeen en dan zal premier Carles Puigdemont de 'huidige politieke situatie' bespreken. Eerder had hij aangekondigd maandag de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen in het parlement. Maar die parlementaire stemming werd afgelopen donderdag verboden door het Constitutioneel Hof.

De Spaanse regering lijkt aan te willen sturen op nieuwe regionale verkiezingen. 'Ik zal elk wettelijk middel overwegen om het separatisme te stoppen', zei Rajoy in El Pais. Hiermee bedoelde hij artikel 155 uit de Grondwet, dat de nationale overheid toestaat de controle over te nemen van de regionale regering. 'Idealiter hoef ik zulke drastische maatregelen niet te treffen', zei Rajoy, 'maar dan zullen de Catalaanse leiders wel moeten inbinden.'

Alles wat u moet weten over het referendum

Nu zijn ze in Catalonië te ver gegaan, vinden ze in Madrid. 'Dit is een staatsgreep. Je kunt een land niet zomaar in tweeën delen, in een opwelling.' Lees de reportage van onze correspondent dit weekend in Madrid (+).

De Catalaanse kiezers hebben in een omstreden referendum massaal gestemd voor onafhankelijkheid van Catalonië. Lees alle ontwikkelingen in sneltreinvaart terug in ons liveblog.

Ontruimingen, rubberkogels en 'pseudovrijheid' - onze correspondent zag het dit weekeinde in Catalonië. Lees haar verslag van het referendumweekend (+).

Wat moet u weten over het referendum? Correspondent Maartje Bakker geeft antwoord op de tien belangrijkste vragen.

Achtergrond

Op school wordt de hang naar onafhankelijkheid met de paplepel ingegoten. Een reportage van onze correspondent in Spanje (+).

Het vuur van de Catalaanse onafhankelijkheid brandt pas sinds enkele jaren. Wat heeft het zo doen oplaaien? (+)

Het referendum splijt vriendschappen en zelfs families. Ben je voor Catalonië, dan ben je tegen Spanje. Zo botsen ook Rosa en Joan met elkaar (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden