Demonstranten bestormen parlementsgebouw in Venezuela

Tientallen regeringsgezinde demonstranten hebben het parlementsgebouw in Venezuela bestormd. Daarbij werden volgens bronnen ook verschillende journalisten beroofd. De spanning in Venezuela neemt toe nu de oppositie alles in het werk lijkt te stellen om president Nicolas Maduro zo snel mogelijk weg te krijgen. Hij wordt er nu van beschuldigd te hebben aangestuurd op een staatsgreep.

Aanhangers van president Maduro proberen het regeringsgebouw binnen te komen. Beeld ap

Volgens het Venezolaanse parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, zou hij aanhangers hebben aangezet het regeringsgebouw te bestormen toen daar werd gesproken over een referendum om de weinig populaire president af te kunnen zetten. De oppositie wil hem nu voor de rechter slepen.

'We zullen een politiek proces starten, om de rol van Maduro tot op de bodem uit te zoeken', aldus wetgever Julio Borges.

Een dag vol verhitte discussie in het parlement kwam tot een abrupt einde toen de tientallen aanhangers van Maduro het regeringsgebouw bestormden. Hoe de demonstranten het zwaar bewaakte gebouw binnen wisten te komen is onduidelijk.

Geen democratie

De hele gang van zaken was volgens de oppositie een perfecte illustratie van hun bestaande klacht dat er in Venezuela al lang geen sprake meer is van een democratie.

'Het kan niet zo zijn dat parlementsleden die door 7,5 miljoen mensen zijn gekozen het zwijgen wordt opgelegd door 300 schreeuwende demonstranten', aldus de oppositie.

De demonstranten vertrokken weer toen de leider van de socialistische partij daar uitdrukkelijk om verzocht.

Het grootste deel van de bevolking is helemaal klaar met Maduro en de socialisten, die al zeventien jaar aan de macht zijn. De oppositie, die in december een grote meerderheid in het parlement won, beloofde verandering, maar elke poging daartoe wordt door Maduro telkens gefrustreerd.

De Venezolaanse grondwet biedt de mogelijkheid een referendum te houden waarin de bevolking mag bepalen of de president zijn termijn mag uitzitten. Maar Maduro doet er alles aan dat tegen te houden.

Lees ook

De bevolking is helemaal klaar met de socialisten, die al zeventien jaar aan de macht zijn in Venezuela, schrijft correspondent Marjolein van de Water. In december won de oppositie een grote meerderheid in het parlement, en beloofde broodnodige maatregelen. Maar Maduro regeert per decreet, en heeft het parlement met behulp van het hooggerechtshof monddood gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.