Democratische strijd wordt persoonlijk

In de hardste confrontatie tot nu toe, schuwden Hillary Clinton en Barack Obama ook stoten onder de gordel niet...

‘Ik houd hier niet van’, zegt Janis, medewerkster van de universiteit van South Carolina. ‘Obama ontleent zijn kracht er juist aan dat hij hierboven staat.’

Het is de dag na hét debat, en de beelden van het felle, persoonlijke gevecht tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama worden herhaald op de tv’s in broodjeszaak Firehouse Subs.

De studenten van de universiteit van South Carolina eten krakende chips bij hun overladen broodjes en spreken afkeurend over persoonlijke aanvallen. Maar Steve heeft begrip voor Obama: ‘Je kunt toch niet werkeloos toezien als ze je aanvallen? Je moet terugslaan.’

Naar dit aloude adagium lijkt de Obama-campagne nu te leven. Hij viel zondag uit naar de populaire ex-president Bill Clinton, die de hardste aanvallen op Obama voor zijn rekening neemt.

Hij beloofde ‘Bill Clinton rechtstreeks te confronteren als hij weer de feiten verdraait’. Bij het CNN-debat in Myrtle Beach maandag zei Obama ronduit tegen Hillary Clinton dat zij en haar man onwaarheid spreken als ze zijn houding tegenover de Irakoorlog in twijfel trekken.

Clinton antwoordde met een frontale aanval: ‘Het is erg moeilijk een eerlijk debat met u te voeren, omdat u nooit verantwoordelijkheid neemt voor enige stemming (in het parlement. red.) en dat is een terugkerend patroon.’

In de hardste confrontatie tot nu toe schuwden de twee ook stoten onder de gordel niet. Het ging over Obama’s uitspraak in een krant dat president Reagan ‘transformerende’ kwaliteiten had die Nixon en Clinton niet bezaten.

De Clintons gebruiken dit al dagen tegen Obama en maken ervan dat hij Reagans standpunten deelde. Obama verzekerde op tv dat hij daar juist altijd tegen was geweest. ‘Terwijl ik op straat werkte en zag hoe de banen van die mensen naar het buitenland verdwenen, was u een bedrijfsadvocaat die in het bestuur van Wal-Mart zat’, wreef hij Clinton aan. Ze betaalde met gelijke munt terug: ‘De Republikeinen hadden slechte ideeën voor Amerika, en ik vocht tegen die ideeën, terwijl u advocaat was en u donateur Rezko vertegenwoordigde in zijn huisjesmelkerspraktijk in de binnenstad van Chicago’.

Beide beweringen zijn grotendeels waar. Obama gaf zaterdag nog 40 duizend dollar terug aan donaties van Tony Rezko, een inmiddels wegens fraude veroordeelde zakenman met wie hij eens een stuk land heeft gekocht.

Aan zijn ‘gelijke munt’-strategie zijn voor Obama risico’s verbonden. Uit sommige reacties van CNN-kijkers blijkt dat Obama’s campagne van verandering minder geloofwaardig wordt. Edward Soto uit Pittsburgh: ‘De aanval op Clinton als advocaat bij Wal-Mart was extreem laag en persoonlijk. Mijn stem heeft hij verloren.’

In een fel debat op de Amerikaanse televisie vliegen persoonlijke verwijten van presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama over en weer. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden