Democratische senator: 'FBI zwijgt over band Trump en Russen'

De FBI beschikt over 'explosieve informatie over de nauwe banden en coördinatie' tussen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Russische overheid maar 'daarover wordt het Amerikaanse volk niet ingelicht'.

Redactie
Donald Trump. Beeld anp
Donald Trump.Beeld anp

Met bovenstaande beschuldiging heeft de Democratische minderheidsleider in de Senaat, Harry Reid, vol de aanval geopend op FBI-directeur James Comey, die vrijdag een nieuw onderzoek aankondigde naar de e-mails van Hillary Clinton. In een op zondag verstuurde brief aan Comey beschuldigt Reid de FBI-baas ervan 'op een verontrustende manier' met twee maten te meten.

In de brief, die via sociale media breed is gedeeld, stelt Reid dat het Amerikaanse volk recht heeft op informatie over de contacten van Trump met de Russische regering - 'een buitenlandse mogendheid die openlijk vijandig is tegenover de Verenigde Staten en die Trump prijst bij elke gelegenheid'.

Bij de minste verdenkingen tegen Clinton 'haast u zich om het openbaar te maken op de meest negatieve manier', zo gaat Reid voort. Volgens de senator heeft Comey de zogenoemde Hatch-wet overtreden die het verbiedt pal voor verkiezingen informatie te publiceren die politici of partijen schade kunnen toebrengen.

Hillary Clinton. Beeld anp
Hillary Clinton.Beeld anp

Comey zelf zei dit weekeinde met zijn stap te hebben willen voorkomen dat men hem na de verkiezingen zou verwijten dat hij cruciale informatie zou hebben achtergehouden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou de FBI echter hebben ontraden om de e-mailkwestie zo kort voor de verkiezingen weer op te rakelen, melden persbureaus.

Clinton wil dat Comey zo snel mogelijk 'de volledige feiten' over de nieuw ontdekte e-mails onthult. Volgens haar campagneleider John Podesta zou hieruit blijken dat 'er geen bewijs is van fout gedrag' en dat het nog maar de vraag is of 'het überhaupt Hillary betreft', zei hij tegen persbureau AP. President Obama zei maandag achter Comey te staan en niet te geloven dat hij de verkiezingen heeft willen beïnvloeden.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Over de aard van de Russische connecties van Trump, waaraan Reid refereert in zijn brief aan Comey, is maandag niets bekend geworden. Er wordt al langer hevig gespeculeerd over zijn nauwe banden met Rusland en Trump maakt geen geheim van zijn bewondering voor de persoon Poetin. Diverse Amerikaanse media wezen erop dat Reid eerder ongefundeerde beschuldigingen heeft geuit aan het adres van prominente Republikeinen. Zo beschuldigde hij de vorige presidentskandidaat Mitt Romney in 2012 ten onrechte van belastingontduiking.

Ook Trump werd maandag onder vuur genomen wegens gebrek aan transparantie - juist die tekortkoming waarmee hij zijn tegenstander Clinton om de oren slaat. Het Amerikaanse blad Newsweek onthulde maandag dat de bedrijven van Donald Trump 'decennialang systematisch' e-mails, digitale opnamen en papieren documenten hebben vernietigd of verdonkeremaand die werden opgevraagd in rechtszaken of andere officiële hoorzittingen.

Vladimir Poetin. Beeld anp
Vladimir Poetin.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden