Democratische senator Al Franken beschuldigd van ongewenste intimiteiten

De Democratische senator Al Franken is in de problemen geraakt, nadat een Amerikaans model en presentatrice van een sportprogramma hem van ongewenste intimiteiten had beschuldigd. Volgens Leeann Tweeden zou Franken, die vroeger als komiek voor het satirische tv-programma Saturday Night Live werkte, haar elf jaar geleden tegen haar zin hebben gekust. Ook zou hij haar hebben betast.

Bert Lanting
Senator Al Franken. Beeld reuters
Senator Al Franken.Beeld reuters

De twee waren destijds op een tour voor Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten, waar zij enkele sketches voor de troepen zouden opvoeren. Bij de repetities van een pikant getinte sketch voor de militairen, stond Franken erop dat ze een kus moesten oefenen. Na lang aandringen ging Tweeden met tegenzin akkoord en kuste hij haar op een opdringerige manier. 'Ik duwde hem meteen van mij af en zei hem dat ik de volgende keer niet zo aardig zou blijven', schreef Tweeden op haar blog voor het radiostation in Los Angeles waar zij een sportprogramma presenteert.

Op de terugweg naar de Verenigde Staten poseerde Franken lachend voor een foto waarop hij, terwijl Tweeden slaapt, zijn handen op Tweedens kogelwerende vest legt alsof hij haar borsten aanraakt. Tweeden: 'Hij wist dat ik die foto later zou zien en me zou schamen.'

Pijnlijke kwestie voor Democraten

Franken putte zich meteen uit in verontschuldigingen en zei bereid te zijn mee te werken aan een onderzoek naar haar aantijgingen. Maar voor de Democraten is het pijnlijke kwestie, zeker nu zij om het hoofd roepen van Roy Moore, een ultraconservatieve Republikein uit Alabama die zich kandidaat heeft gesteld voor een vrijgekomen Senaatszetel.

Hij wordt ervan beschuldigd dat hij vroeger een 14-jarig meisje onzedelijk heeft betast. Ook enkele andere vrouwen hebben gezegd dat hij zich destijds aan hen heeft geprobeerd op te dringen, hoewel ze nog jong waren. Ondanks oproepen van de Democraten, maar ook van enkele Republikeinse kopstukken, weigert Moore zich terug te trekken uit de race om de vroegere zetel van minister van Justitie Jeff Sessions.

Voor de Republikeinen zijn de beschuldigingen tegen Franken een geschenk uit de hemel. De linkse senator heeft zich gehaat gemaakt bij de achterban van Trump met zijn felle aanvallen op de president. Franken heeft zichzelf in een lastige positie gebracht doordat hij vorige maand op Facebook vol lof was voor de vrouwen die Hollywood-tycoon Harvey Weinstein aan de schandpaal nagelden wegens ongewenste intimiteiten en zelfs verkrachting. 'Wij zijn hun dank verschuldigd', schreef hij. 'Deze dingen komen veel te vaak voor'.

Ethische commissie

De Republikeinse fractieleider Mitch McConnell en zijn Democratische collega Chuck Schumer hebbend de ethische commissie van de Senaat gevraagd een onderzoek in te stellen naar de affaire. Het is de vraag wat er met Franken zal gebeuren. De Democraten hadden hun Republikeinse collega's opgeroepen Moore uit de Senaat te zetten, als hij zou worden gekozen. Ongetwijfeld zal er nu vanuit Republikeinse kringen op worden aangedrongen dat Franken eruit wordt gezet, ook al zijn de klachten over hem veel minder ernstig dan die tegen Moore.

De lat daarvoor ligt echter hoog. De laatste keer dat het echt gebeurde was in 1862. In 2011 dreigde de Republikein John Ensign uit de Senaat te worden gezet wegens corrupte praktijken, maar hij hield de eer aan zichzelf.

'Zeer verontrustend'

Intussen werd de positie van Moore steeds uiterst wankel, doordat hij de steun van president Trump leek te verliezen. Het Witte Huis zei donderdag dat Trump de beschuldigingen tegen Moore 'zeer verontrustend' vond en dat ze 'serieus moesten worden genomen'. Volgens het Witte Huis was Trump het ook eens met het besluit van de Republikeinse partij verder geen geld ter beschikking te stellen voor Moores verkiezingscampagne.

Eerder had Trumps dochter Ivanka al gezegd dat ze geen aanleiding zag om te twijfelen aan de verklaringen van de vrouwen die Moore beschuldigen. 'Er is een speciale plek in de hel voor mensen die kinderen als prooi kiezen', voegde ze eraan toe. Maar Moore heeft nog steeds steun van Steve Bannon, de rechts-populistische hoofdredacteur van Breitbart News, die de man achter Trumps verkiezingszege was.

Roy Moore. Beeld afp
Roy Moore.Beeld afp

Opinie: Zijn de slachtoffers in deze #MeToo-dagen niet ook daders?
Het #MeToo-debat moet wel dieper gaan dan wat naming hier en wat shaming daar, schijft Wilma de Rek.

Waarom Saskia Noort haar verkrachting jarenlang stilhield
'Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo'n verhaal zat te wachten.'

'Ik heb het gedaan'
Na #MeToo nu ook #IHave: mannen bieden excuses aan voor misbruik en intimidatie.

Sarah Sluimer reageert in dit opiniestuk op #MeToo: We beschermen ze, de mannen
'Het schuurt dat ik ooit met je werkte en me toen regelmatig ongemakkelijk voelde bij de toon van je nachtelijke smsjes en ellenlange mails. Iets dwingerigs, iets hijgerigs.'

undefined

null Beeld Gabriel Olsen
Beeld Gabriel Olsen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden