Nieuws Joe Biden

Democratische presidentsfavoriet Biden onder vuur na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten

Oud-vicepresident Joe Biden, favoriet in de peilingen voor de Democratische nominatie, ligt flink onder vuur vanwege beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. Volgens twee vrouwen zou Biden hen ‘ongepast’ hebben aangeraakt. De beschuldigingen dreigen plotseling roet in het eten te gooien van zijn kandidaatstelling.

Lucy Flores eind oktober 2014 met Joe Biden. Vlak daarvoor zou Biden haar ongepast hebben aangeraakt. Beeld AFP

President Obama’s vicepresident, die zich naar verwachting snel in de Democratische strijd zal werpen, is flink in de verdediging gedrukt door vooral het verhaal van partijgenoot Lucy Flores. Als de 76-jarige Biden (die toch al wordt bekritiseerd vanwege zijn hoge leeftijd) sneuvelt door de affaire, kan het de Democratische race voor het Amerikaanse presidentschap opengooien.

Lucy Flores is een Democratische politicus uit Nevada. Zij is niet de eerste die een licht werpt op de talloze ‘ongemakkelijke’ optredens van Biden de afgelopen jaren met vrouwen. Zij gooide vrijdag een bommetje in de Democratische strijd toen zij in New York Magazine een boekje open deed over haar contact met de toenmalige vicepresident dat volgens haar ‘buitengewoon ongepast’ was.

Op maandag kwam een andere vrouw, Amy Lappos uit Connecticut, naar buiten met een ervaring die volgens haar ook ongepast was. Deze tweede beschuldiging brengt Biden verder in de problemen. ‘Een vriendelijke opa of een enge oom?’, vroeg nieuwssite Politico zich af na de twee beschuldigingen.

Lappos beweert dat Biden haar in 2009 tijdens een politieke bijeenkomst naar zich toe trok. ‘Het was niet seksueel, maar hij greep mij wel bij mijn hoofd’, zei ze in de Hartford Courant. ‘Hij zette zijn hand rond mijn nek en trok zich naar mij toe om zijn neus tegen die van mij te wrijven. Ik dacht dat hij mij op de mond ging kussen.’

Flores deed in 2014 een gooi naar de post van plaatsvervangend gouverneur van Nevada en Biden kwam haar tijdens een campagnebijeenkomst een handje helpen. Flores was verbaasd en verrast dat de op een na machtigste man van het land hiertoe bereid was. Maar toen het tweetal in een hoek van het podium hun opwachting maakte om te gaan spreken, is het volgens Flores misgegaan.

Vicepresident Joe Biden legt in 2015 tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis zijn handen op de schouders van de vrouw van Defensie-minister Ash Carter. Een discussie woedt nu of dit ongepast ongedrag is of slechts een onschuldig voorbeeld van de joviale wijze hoe Biden al jaren omgaat met zowel mannen als vrouwen. Beeld AFP

‘Hij rook aan mijn haren’

De toen 35-jarige politicus beweert dat Biden, die achter haar stond, plotseling zijn beide handen op haar schouders plaatste. Ze verstijfde. ‘Waarom raakt de vicepresident van Amerika mij aan?’, vroeg ze zich af. Flores zegt dat Biden daarna dichter naar haar toe kwam.

Flores: ‘Hij leunde voorover en rook aan mijn haren. Ik voelde mij vernederd. Hij ging verder door langzaam een grote kus op de achterkant van mijn hoofd te plaatsen. Ik voelde mij in verlegenheid gebracht. Ik was geschokt. Ik was verward.’ Ze zegt dat ze na afloop van de bijeenkomst een paar medewerkers vertelde over het incident. Ze besloot het echter niet aan de grote klok te hangen, onder andere uit vrees niet geloofd te worden.

Flores zegt nu pas naar buiten te zijn getreden met haar verhaal vanwege Bidens naderende presidentskandidatuur. Ze verbaast zich erover dat eerdere incidenten van Biden met vrouwen nu niet worden besproken. Zo deed de vicepresident vier jaar geleden menig wenkbrauw fronsen tijdens de presentatie van de nieuwe Defensie-minister Ash Carter in het Witte Huis.

Joe Biden wordt tijdens een vakbondsbijeenkomst vorige maand in Washington door aanhangers aangemoedigd om zich in de Democratische strijd te werpen. Beeld REUTERS

‘Hij moet dit uitleggen’

Biden plaatste toen ook lang beide handen op de schouders van Carters vrouw, die zich duidelijk geen raad wist met de situatie. ‘Ik kon dit niet langer verzwijgen, nu ik zie dat over zijn mogelijke kandidatuur wordt gesproken zonder dat zijn verontrustende verleden met betrekking tot vrouwen aan de orde komt’, aldus Flores. ‘Die ongemakkelijke kus heeft mijn kijk op Biden veranderd’, aldus de Democratische politicus over haar ervaring met de vicepresident.

Tekenend voor de #MeToo-tijd anno 2019, is dat Flores meteen de steun kreeg van drie Democratische presidentskandidaten. De senatoren Elizabeth Warren en Amy Klobuchar en oud-minister Julian Castro zeiden Flores te geloven. ‘Hij moet dit uitleggen’, aldus Warren. Biden reageerde zondag pas, gedwongen door de vele publiciteit die Flores had gekregen.

‘Niet één keer, nooit, heb ik volgens mij ongepast gehandeld’, aldus de oud-vicepresident over zijn publieke contacten met vrouwen. ‘Als wordt gesuggereerd dat ik dat heb gedaan, dan zal ik respectvol luisteren. Maar het was nooit mijn bedoeling geweest.’ Op maandag kwam de vrouw van oud-minister Carter hem te hulp. Ze zei zich nooit ongemakkelijk te hebben gevoeld toen Biden 28 seconden lang zijn handen op haar schouders legde.

Ook andere vrouwen, van politici tot oud-medewerkers, nemen het nu voor Biden op. ‘Ik zou me met niemand anders in een schuttersputje willen bevinden’, twitterde Susan Rice, oud-veiligheidsadviseur van president Obama. ‘Nooit vond ik zijn gedrag ongepast. Hij is een van de fatsoenlijkste mannen met wie ik heb samengewerkt.’

Grote ergernis

De voormalige vicepresident moet nu toezien hoe de beschuldiging van Flores zijn kandidatuur dreigt te verstoren. Als hij met zijn aankondiging komt, zal hij niet aan de tand worden gevoeld over zijn programma om president Trump te verslaan, maar over het verhaal van Flores. Biden staat al wekenlang in alle peilingen op de eerste plaats bij de Democratische presidentskandidaten, tot grote ergernis van zijn concurrenten die al wekenlang campagne voeren.

In een gemiddelde van alle peilingen stond hij maandag op 29,2 procent. Op de tweede plaats volgt Bernie Sanders met zo’n 22 procent. De andere kandidaten zien tot hun grote frustratie dat ze niet dichterbij komen. Zo blijft senator Kamala Harris steken op 9,8 procent en Beto O’Rourke op 9,2 procent.

‘Buitenbeentje’ Pete Buttigieg, de enige homoseksueel onder de kandidaten, trekt steeds meer de aandacht. In een peiling in Iowa, de staat waar volgend jaar als eerste wordt gestemd in de voorverkiezingen, kwam de burgemeester van het kleine stadje South Bend vorige week verrassend op de tweede plaats na Biden. De voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire zijn belangrijk. Hierna zullen kandidaten die slecht scoren, snel afhaken.

Buttigieg, die acht talen spreekt, wordt gezien als een nieuwe, frisse kandidaat met duidelijke en simpele antwoorden op Amerika’s problemen. Wat hielp, is dat hij een paar keer ‘viraal’ ging. Onder andere met een filmpje waarin hij in het Noors antwoord geeft op de vraag van een Noorse journalist. Het is een homoseksueel of burgemeester echter nog nooit gelukt president van de VS te worden.

Democratische kandidaten

Langzaam dienen de Democraten zich aan die Donald Trump volgend jaar van een tweede termijn willen afhouden. In februari 2019 beginnen de voorverkiezingen. Van Elizabeth Warren tot Tulsi Gabbard: de Volkskrant zet alle Democratische presidentskandidaten op een rij die zich tot nu toe hebben aangemeld.

#MeToo

Met de hashtag #MeToo ontvlamde in oktober 2017 een wereldwijde opstand tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar waarom is het overgrote deel van de daders man? Is het aangeleerd? Heeft het met lust of macht te maken? Vijf experts geven antwoord.

De Volkskrant onderzocht in november samen met de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) hoeveel er op de werkvloer was veranderd na de #MeToo-discussie. Niet veel: bijna negen op de tien vertrouwenspersonen constateert dat werkgevers geen extra preventiemaatregelen hebben genomen.  En een klacht indienen is al lastig. ‘Werknemers zijn bang dat ze niet worden geloofd, maar ze vrezen ook voor hun baan of voor de mening van collega’s.’

De angst dat er niets gebeurt met de melding, klacht, of aangifte speelt bij veel slachtoffers. Lisa, Ana en Miranda werden slachtoffer van verkrachting en gingen op zoek naar gerechtigheid.‘Dat iemand de onvrijwilligheid van een ander bewust negeert en zijn eigen zin doorzet, is hier op zichzelf nog geen strafbaar feit. No means no gaat in Nederland niet op.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden