Democratische Partij van premier Leekpai verliest Thaise oppositieleider bijna zeker van zege

De Thaise oppositieleider Banharn Silpa-archa, voorman van de partij Chart Thai (Thai Nation), heeft zondag de verkiezingsoverwinning opgeëist. Volgens prognoses van het persbureau TNA is Chart Thai met 93 zetels de grootste partij geworden in het 391 zetels tellende Huis van Afgevaardigden....

Reuter, AP

BANGKOK

De einduitslag wordt pas vanavond verwacht, maar uit voorspellingen uit alle delen van Thailand viel op te maken dat de regerende Democratische Partij van premier Chuan Leekpai met 86 zetels de tweede partij in het parlement wordt. De leider van de grootste partij wordt naar Thais gebruik premier en vormt een coalitieregering.

Premier Chuan Leekpai zei gisteravond, na het bekend worden van de voorlopige uitslagen, zichzelf nog niet tot oppositieleider te willen uitroepen. 'Het grootste zetelaantal betekent nog niet altijd dat alles van een leien dakje gaat', zo zei hij. Leekpai had het parlement in mei ontbonden nadat zijn regering over een landhervormingschandaal ten val was gebracht.

Chart Thai-leider Banharn Silpa-archa, die voor de verkiezingen effectiever bestuur en meer publieke werken beloofde, kondigde gisteravond op de radio aan een zes-partijencoalitie te zullen vormen. Silpa-archa liet in het midden hoe zijn kabinet er uit zal zien. Aan de verkiezingen deden twaalf partijen mee, die bijna drieduizend kandidaten in het veld brachten. Volgens verslaggevers deden zich nauwelijks incidenten voor, ofschoon berichten de ronde deden over wijdverspreide stemmenkoperij.

De coalitiepartners die Chart Thai-leider Silpa-archa gisteren bekendmaakte, zijn de New Aspiration Partij (56 zetels) van oud-minister van Binnenlandse Zaken Chavalit Yongchaiyudh, de partij Kracht van de Deugd van mediatycoon Thaksin Shinawatra met 22 zetels, de Partij voor Sociale Actie met 22 zetels, de Burgerpartij en de Massapartij. Kracht van de Deugd sleepte volgens de voorlopige uitslag vijftien van de 32 zetels van de hoofdstad Bangkok in de wacht.

Premier Chuan Leekpai kwam in 1992 aan de macht nadat een militair bewind met bloedige demonstraties ten val was gebracht. De machtsbasis van Chuans Democratische Partij ligt traditioneel in het zuiden van Thailand, een welvarend gebied waar de middenklasse sterk is vertegenwoordigd.

De partij van de vermoedelijke verkiezingswinnaar Chart Thai appelleert meer aan de bevolking van centraal- en noordoost-Thailand, die armer is en minder ontwikkeld. Chart Thai-leider Banharn Silpa-archa is een politicus van de oude stempel, die over een wijds netwerk van politieke vrienden beschikt. Zijn partij is financieel sterk, maar is tot in de top in verband gebracht met drugshandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden