Democratische Partij moet aantrekkelijk worden voor oud én nieuw Amerika

De Democratische Partij moet haar identiteit onderzoeken, na de drievoudige verkiezingsnederlaag.

Senator Bernie Sanders spreekt een aantal afgevaardigden toe tijdens de Democratische Nationale Conventie, 27 juli 2016.Beeld afp

Nog maar vier dagen geleden dachten aanhangers van de Democratische Partij aan de vooravond van een grand slam te staan: de eerste vrouwelijke president van de VS en een meerderheid in zowel Senaat als Huis van Afgevaardigden, het leek reëel. Nu verkeert de partij in shock. Op alle fronten is verloren, de grote vraag is hoe het verder moet.

De beantwoording vergt zelfonderzoek, waarbij aanzienlijk meer op tafel dient te komen dan tactische misrekeningen in de campagne. Die vallen wel aan te wijzen. Het hameren op de karakterzwakte van de tegenstander wekte op den duur vooral irritatie, en ontnam het zicht op de eigen boodschap. Bij Clintons rondgang werd het midden-westen in het schema ondergewaardeerd. En of deze kandidaat de juiste was, moet ook aan de orde komen.

Maar het zelfonderzoek dient fundamenteler te zijn. Wat is de identiteit van de Democratische Partij - waar staat de partij voor en wie ziet ze als haar kiezers? Onder Obama is het 'nieuwe Amerika' van jongeren en minderheden toegestroomd. Dat is mooi, maar de oude achterban van arbeiders is wel vervreemd geraakt. Wil de partij een toekomst hebben dan is een strategie nodig die voor zowel het oude als het nieuwe Amerika aantrekkelijk is.

Voor de linkse senator Bernie Sanders is het antwoord eenvoudig. Zijn partij moet voor 'echte economische en sociale verandering' strijden. Oftewel: luisteren naar de noden van 'gewone mensen' en in hun belang handelen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. De Democratische Partij heeft zeker een wereld te winnen bij herstel van het contact met die achterban. Te veel is het nu een elitepartij, georiënteerd op de grote steden met kosmopolitische inwoners. Op lokaal niveau terug naar de oorspronkelijke basis valt zeker aan te raden.

Maar luisteren alleen is niet genoeg. Als Sanders' koers wordt gevolgd, leidt dat tot een protectionistische, economische agenda, niet ver van die van Trump. Maar of dat de traditionele Democraten financieel helpt, is twijfelachtig. De Democratische Partij zal creatiever moeten zijn om zowel economische groei te realiseren als de nadelige effecten van mondialisering te verzachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden