Democraten willen nepotisme-onderzoek na benoeming Trumps schoonzoon

Een groep Democraten in het Congres heeft het ministerie van Justitie opgeroepen onderzoek te doen naar de benoeming van Trumps schoonzoon Jared Kushner tot adviseur in het Witte Huis. Volgens de Congresleden kan er een 'sterke zaak' van gemaakt worden dat de benoeming in strijd is met een wet uit 1967 tegen nepotisme. Ook zijn de Democraten bezorgd over belangenverstrengeling. Kushner heeft een vastgoedbedrijf in New York.

Jared Kushner, Ivanka en Donald Trump. Beeld reuters

Trump benoemde Kushner maandag tot topadviseur. De jonge vastgoedondernemer wordt verantwoordelijk voor binnen- en buitenlands beleid, vooral het Midden-Oosten en handelsverdragen.

Kushners vrouw en Trump-dochter Ivanka doet afstand van haar zakelijke belangen en krijgt geen officiële rol in de regering-Trump. Volgens een verklaring van Trumps overgangsteam was Kushner al een 'betrouwbaar adviseur' tijdens de campagne. 'Hij is erg succesvol geweest in zowel zaken als politiek. Hij zal van een onschatbare waarde zijn binnen mijn team om mijn ambitieus programma te lanceren en uit te voeren.' Na de verkiezing van Trump overlegde Kushner al met regeringsleiders en Amerikaanse politici.

De rol van Kushner wordt door Trump-tegenstanders met argusogen bekeken, vanwege nepotisme. De wet die het inhuren van familieleden verbiedt, geldt volgens Kushners advocaat echter niet voor medewerkers in het Witte Huis. Ze noemde als voorbeeld het werk dat Hillary Clinton deed toen haar man Bill Clinton president was. Kushners benoeming hoeft niet goedgekeurd te worden door het Congres. Hij zal geen salaris aannemen voor zijn werkzaamheden.

Profiel Kushner

Donald Trumps schoonzoon Jared Kushner geldt als het brein van de Trump-familie. Net als in de campagne, is voor Kushner nu ook een centrale rol weggelegd in het Witte Huis als Trump na 20 januari eindelijk president is. Lees dit profiel van Amerika-correspondent Michael Persson.

Drie kinderen

De bezorgde Democraten, leden van de Justitie-commissie van het Huis van Afgevaardigden, zijn het echter niet eens met Kushners advocaat. Ze vragen zich ook af hoe Kushner belangenverstrengeling kan voorkomen. 'Zijn positie in het Witte Huis kan hem in staat stellen beleid zodanig te beïnvloeden, dat het zijn zakelijke belangen ten goede komt', aldus de Congresleden in een brief.

Ivanka Trump had tijdens de campagne van haar vader nog een prominente rol. Na Trumps verkiezing werd zij gezien als aankomend 'first lady', die zelfs een eigen kantoor in het Witte Huis zou krijgen. Daarvan lijkt nu geen sprake. Volgens Trumps team gaat ze haar drie kinderen bijstaan bij de verhuizing van New York naar Washington. Ivanka Trump treedt terug als leidinggevende binnen het familiedrijf en haar eigen modebedrijf.

'Het is een eer om mijn land te dienen', reageerde de jonge zakenman die dinsdag 36 wordt. Kushner had geen politieke ervaring toen hij medewerker werd van de verkiezingscampagne van zijn schoonvader. Hij zal deel uitmaken van Trumps beperkte kring van adviseurs, samen met de controversiële Steve Bannon en stafchef Reince Priebus. Kushner treedt terug als directeur van het vastgoedbedrijf van zijn familie en als uitgever van New York Observer. Zowel hij als zijn vrouw zullen afstand doen van verschillende aandelenportfolio's.

Jared Kushner en Ivanka Trump met een van hun drie kinderen. Beeld epa

Dit wordt het Trumpkabinet

Trump is sinds november druk bezig met het samenstellen van zijn kabinet. Zie hier wie er behalve Kushner al zijn benoemd.

Investeren

Dit weekend beschreef The New York Times hoe Kushner een week na de presidentsverkiezingen, in een privézaaltje van het Waldorf Astoria hotel in New York, sjiek Chinees zat te eten met Chinese zakenrelaties. Dat waren niet zomaar relaties. Vlakbij Kushner zat Wu Xiaohui, de baas van Anbang, een financieel conglomeraat met zo'n 800 miljard euro aan bezittingen waaronder het Waldorf Astoria.

Wu was er om te gaan investeren in een wolkenkrabber van Kushner. Anbangs financiële structuur is mistig, maar lijkt verweven met een elite die nauwe (familie)banden onderhoudt met hoge overheidsfunctionarissen en legerofficieren.Dus zat Kushner, één hand verwijderd van de aankomende president van de Verenigde Staten, te eten met een Chinese zakenpartner die waarschijnlijk net zo ver van zijn president verwijderd is.

Volgens aanwezigen proostte Wu op aankomend president Trump, die, zo zei hij, zeker goed zou zijn voor het wereldwijde zakendoen. Een woordvoerder van Kushner liet aan de Times weten dat deze gesprekken al maanden voor verkiezingsdag waren begonnen. Zij zegt dat Kushner nu in overleg is met het ethische regeringsbureau OGE om afstand te doen van veel van zijn bezittingen, om zo belangenverstrengeling te voorkomen. Toch is een oplossing niet eenvoudig: het lijkt erop dat Kushners broer de zaak zal overnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.